Csokoládés rizskoch málnaöntettel
Adásban volt: 2014. június 18.
A recepthez tartozó videó

A rizskoch az egyik olyan édesség, amit mindenki kóstolt már legalább egyszer, de ez a csokis változat a málna öntettel, egy egészen új ízt is hoz a megszokott változat mellé. A gyümölcsöntet évszaknak megfelelően szabadon variálható.
2015. szeptember 18.
Hozzávalók
10-12 adag- 1,5 l tej
- 25 dkg kerekszemű rizs
- 1 tk só
- 15 dkg nyírfacukor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 6 dkg vaj
- 6 tojás szétválasztva
- 10 dkg csokoládé chips
- 1 ek étkezési keményítő
- mazsola
- Málnaöntet:
- 30 dkg málna
- 5 dkg porcukor
- 1 citrom
- pár levél menta
Elkészítés
A tejet és a rizst összeöntjük, felforraljuk, és egy csipet sót adunk hozzá.
Amikor már kellően összeállt a tejberizs – ez kb. 30 perc-, hozzákeverjük a cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét.
A masszát egy üvegtálba kanalazzuk, belekeverjük a vajat, egy kevés reszelt citromhéjat, csokoládéchipset és mazsolát.
A tojásfehérjét és -sárgáját szétválasztjuk, a sárgákat a tejberizsbe keverjük.
A tojásfehérjét elektromos habverővel kemény habbá verjük, és közben, amikor már félig kemény a hab, hozzáadunk 5 dkg cukrot.
A hab 1/3-át jól belekeverjük a tejberizsbe, és a másik 2/3-át pedig óvatosan beleforgatjuk.
A masszát sütőpapírral kibélelt, vajjal kikent tepsibe öntjük, és 40 percre 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Mikor elkészült kivesszük, és megvárjuk míg teljesen le nem hűl, majd felszeleteljük és málnaöntettel tálaljuk
A málnaöntethez egy keverőedényben botmixerrel összeturmixoljuk a málnát, a citrom levét, a mentát és a porcukrot.
Végül átpasszírozzuk egy szűrőn, hogy a magok ne kerüljenek az öntetbe.
Amikor már kellően összeállt a tejberizs – ez kb. 30 perc-, hozzákeverjük a cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét.
A masszát egy üvegtálba kanalazzuk, belekeverjük a vajat, egy kevés reszelt citromhéjat, csokoládéchipset és mazsolát.
A tojásfehérjét és -sárgáját szétválasztjuk, a sárgákat a tejberizsbe keverjük.
A tojásfehérjét elektromos habverővel kemény habbá verjük, és közben, amikor már félig kemény a hab, hozzáadunk 5 dkg cukrot.
A hab 1/3-át jól belekeverjük a tejberizsbe, és a másik 2/3-át pedig óvatosan beleforgatjuk.
A masszát sütőpapírral kibélelt, vajjal kikent tepsibe öntjük, és 40 percre 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Mikor elkészült kivesszük, és megvárjuk míg teljesen le nem hűl, majd felszeleteljük és málnaöntettel tálaljuk
A málnaöntethez egy keverőedényben botmixerrel összeturmixoljuk a málnát, a citrom levét, a mentát és a porcukrot.
Végül átpasszírozzuk egy szűrőn, hogy a magok ne kerüljenek az öntetbe.
Megosztom barátaimmal