Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csokoládékrémes fatörzs

A karácsonyi fatörzstorta a francia ünnepi asztal elmaradhatatlan desszertje. Valójában egy egyszerű piskótatekercs, amit kedvünk szerint díszíthetünk. Éljük ki fantáziánkat és rendezzünk téli jelenetet a tetejére. Elő a tortagyöngyökkel, használjunk kókuszreszeléket vagy szórócukrot a hóesés helyett, formázzunk marcipánfigurákat vagy csak húzgáljunk villával fakéregre emlékeztető csíkokat!
2015. december 26.

Hozzávalók

6-8 személyre
  • 4 tojás
  • 14 dkg cukor vagy porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 25 dkg min. 70%-os étcsokoládé
  • 20 dkg puha vaj

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Szétválasztjuk a tojásokat egy-egy keverőtálba. A sárgáját kikeverjük a cukorral és 3 evőkanál langyos vízzel (gépi habverővel egyszerűbb). Tovább keverjük, apránként adagolva hozzá a sütőporral elkevert lisztet.

A másik keverőtálban felverjük a fehérjéket, majd óvatosan a sárgájás-lisztes masszába forgatjuk a kemény habot. Csak laza mozdulatokkal forgassuk bele, hogy a legkevésbé se törjön össze a hab. Sütőpapírral bélelt sütőlapra simítjuk 1 cm vastagon és 20 percig sütjük a forró sütőben.

Amint kész, nyirkos konyharuhára borítjuk és avval együtt óvatosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.

Apróra törjük a csokoládét és vízfürdőben megolvasztjuk (azaz vizet forralunk egy nagyobb lábasban, amire ráteszünk egy kisebbet úgy, hogy annak az alja már ne érjen a vízbe és ebben olvasztjuk meg a darabkákat. Vigyázzunk, hogy ne égessen meg az esetleg felszökkenő gőz.) Hozzákeverjük a puha vajat, míg egynemű, szép csokoládészószt nem kapunk. Nagy részét a kigörgetett piskótára kenjük és óvatosan feltekerjük a töltelékkel együtt. A maradékot egyenletesen eloszlatjuk a tetején.

Minimum 2 órát pihentetjük hűtőben, majd kedvünk szerint dekorálhatjuk csokidarabokkal, marcipánnak, csillagokkal, keksszel, bármivel.

1/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kávés pisztáciás tejkaramella

Kávés pisztáciás tejkaramella

Szuper ajándék lehet, ha nem nassoljuk fel az összeset, már felszeletelés közben. Az enyhén kávés íz és a roppanós pisztácia ünnepivé varázsolja az egyszerű tejkaramellát. Kis zacskókban, masnival díszítve tökéletes ajándék.
Kávés, narancsos kosárka

Kávés, narancsos kosárka

A klasszikus portugál vaníliakrémes sütemény továbbgondolása. Ez a narancsos, kávés ízkavalkád remek fénypontja lehet egy őszi teázós beszélgetésnek, baráti vacsorának vagy a vasárnapi brunch-nak.
Véres hurka almával

Véres hurka almával

A véres hurka édeskés, krémes ízére tökéletesen felel a karamellizát alma. Ha szeretnénk, krumplipürét adhatunk még mellé, de csak az almás körettel is kitűnő fogás.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!