
Csokoládékrémes fatörzs
Hozzávalók
6-8 személyre- 4 tojás
- 14 dkg cukor vagy porcukor
- 10 dkg liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 25 dkg min. 70%-os étcsokoládé
- 20 dkg puha vaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Szétválasztjuk a tojásokat egy-egy keverőtálba. A sárgáját kikeverjük a cukorral és 3 evőkanál langyos vízzel (gépi habverővel egyszerűbb). Tovább keverjük, apránként adagolva hozzá a sütőporral elkevert lisztet.
A másik keverőtálban felverjük a fehérjéket, majd óvatosan a sárgájás-lisztes masszába forgatjuk a kemény habot. Csak laza mozdulatokkal forgassuk bele, hogy a legkevésbé se törjön össze a hab. Sütőpapírral bélelt sütőlapra simítjuk 1 cm vastagon és 20 percig sütjük a forró sütőben.
Amint kész, nyirkos konyharuhára borítjuk és avval együtt óvatosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
Apróra törjük a csokoládét és vízfürdőben megolvasztjuk (azaz vizet forralunk egy nagyobb lábasban, amire ráteszünk egy kisebbet úgy, hogy annak az alja már ne érjen a vízbe és ebben olvasztjuk meg a darabkákat. Vigyázzunk, hogy ne égessen meg az esetleg felszökkenő gőz.) Hozzákeverjük a puha vajat, míg egynemű, szép csokoládészószt nem kapunk. Nagy részét a kigörgetett piskótára kenjük és óvatosan feltekerjük a töltelékkel együtt. A maradékot egyenletesen eloszlatjuk a tetején.
Minimum 2 órát pihentetjük hűtőben, majd kedvünk szerint dekorálhatjuk csokidarabokkal, marcipánnak, csillagokkal, keksszel, bármivel.