
Csokitart (gluténmentes)
Hozzávalók
8-10 adag- A tésztaalaphoz:
- 9 dkg vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál víz
- 1 evőkanál cukor
- 1 nagy csipet só
- 6 dkg rizsliszt
- 2½ dkg ragacsos rizsliszt
- 3½ dkg tápiókaliszt
- 3 dkg őrölt mandula
- ¼ teáskanál xantángumi
- A krémhez:
- 25 dkg cukor
- 1 dl kávé
- 10 dkg vaj
- ¼ teáskanál só
- 17 dkg étcsokoládé
- 2 tojás
- 3 dkg rizsliszt
Elkészítés
A tésztához a vajat, az olajat, a cukrot és a sót összekeverjük egy hőálló edényben, és 20 percre 210 fokos sütőbe tesszük. A vaj bugyborékolni fog, a széle megbarnul.
Ekkor kivesszük, és óvatosan beleszórjuk a xantánnal és őrölt mandulával elvegyített lisztkeveréket. Spatulával gyorsan bucivá lapátoljuk, majd kihűlés után egy 23 cm-es piteformába nyomkodjuk a tésztát, de egy mogyorónyi darabkát félreteszünk belőle. 15 percre visszatoljuk a sütőbe, majd kihűtjük. Ha sütés közben megrepedt itt-ott, a félretett tésztadarabbal betapasztjuk.
A krémhez a cukrot sűrű karamellé olvasztjuk, majd óvatosan ráöntjük a kávét. Vigyázat, bugyborékolni fog! A megkeményedett karamellt alacsony lángon újra felolvaszjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót, az összetört csokoládét.
Ha egyneműre olvadt, lehúzzuk a tűzről, és kézi habverővel belekeverjük a tojásokat és a rizslisztet. A masszát az elősütött tésztába simítjuk, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Langyosan tálaljuk.