Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csokitart (gluténmentes)

Egy franciáktól ellesett módszerrel készülő, könnyű, mandulás omlós tésztán mennyei, krémes csokoládéréteg lapul. Vigyázat, a csokitart addiktív édesség!
2015. december 25.

Hozzávalók

8-10 adag
  • A tésztaalaphoz:
  • 9 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 6 dkg rizsliszt
  • 2½ dkg ragacsos rizsliszt
  • 3½ dkg tápiókaliszt
  • 3 dkg őrölt mandula
  • ¼ teáskanál xantángumi
  • A krémhez:
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl kávé
  • 10 dkg vaj
  • ¼ teáskanál só
  • 17 dkg étcsokoládé
  • 2 tojás
  • 3 dkg rizsliszt

Elkészítés

A tésztához a vajat, az olajat, a cukrot és a sót összekeverjük egy hőálló edényben, és 20 percre 210 fokos sütőbe tesszük. A vaj bugyborékolni fog, a széle megbarnul. 

Ekkor kivesszük, és óvatosan beleszórjuk a xantánnal és őrölt mandulával elvegyített lisztkeveréket. Spatulával gyorsan bucivá lapátoljuk, majd kihűlés után egy 23 cm-es piteformába nyomkodjuk a tésztát, de egy mogyorónyi darabkát félreteszünk belőle. 15 percre visszatoljuk a sütőbe, majd kihűtjük. Ha sütés közben megrepedt itt-ott, a félretett tésztadarabbal betapasztjuk.

A krémhez a cukrot sűrű karamellé olvasztjuk, majd óvatosan ráöntjük a kávét. Vigyázat, bugyborékolni fog! A megkeményedett karamellt alacsony lángon újra felolvaszjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót, az összetört csokoládét.

Ha egyneműre olvadt, lehúzzuk a tűzről, és kézi habverővel belekeverjük a tojásokat és a rizslisztet. A masszát az elősütött tésztába simítjuk, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Langyosan tálaljuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Házi ricottás gnocchi mentás zöldborsóval (gluténmentes)

Házi ricottás gnocchi mentás zöldborsóval (gluténmentes)

A boltban kapható gnocchiban legtöbbször búzaliszt van, ezért a gluténérzékeny ezt is magának készíti. Jelen esetben ricottával, mert így lesz habkönnyű és jól kezelhető.

Portrépercek: Kollár Anita, a Gluténmentes és finom! szerzője

A papírízűtől a finomig kísérletezett a nagysikerű szakácskönyv, a Gluténmentes és finom! szerzője. Kollár Anita elképzelhetetlenek tartotta, hogy kedvenceit nem eheti többé, ezért kitartóan sütött és tesztelt. Nagy szerencsénk, hogy mindezt meg is írta, mert így bárki is kerül ilyen helyzetbe, már eleve középfokról indul Anita könyvével.
Gluténmentes bagett

Gluténmentes bagett

Ropogós bagett gluténmentesen. Szenzációs reggeli, csak egy kicsit kell korábban ébredni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!