
Csokis-vaníliás kifli
Hozzávalók
8 darabhoz- A tésztához:
- 25 dkg liszt
- fél zacskó instant élesztő (vagy 1/4 kocka friss a tejben felfuttatva)
- 2 evőkanál cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 3 dkg olvasztott vaj
- kb. 0,75 dl tej
- A töltelékhez:
- 20 g vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 10 dkg étcsoki
- A kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt, a kétféle cukrot, a sót, az elhabart tojást és az olvasztott vajat. Beleteszünk 0,5 dl tejet, gyúrni kezdjük, majd a maradék tejből még annyit öntünk hozzá, amennyit felvesz a tészta. Megdagasztjuk, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 egyforma méretű bucira osztjuk (a legegyszerűbb mérleggel lemérni), és 2 vékony körré nyújtjuk.
A vajat megolvasztjuk, a kakaót összekeverjük a kétféle cukorral, a csokit pedig éles késsel minél kisebb forgácsokra vágjuk. Az egyik tésztakört megkenjük a vajjal (körben, kívül 1 cm-nyi peremet üresen hagyunk), majd egyenletesen beszórjuk a kakaós keverékkel és a csokiforgáccsal. Ráillesztjük a másik tésztadarabot, az üresen hagyott szélnél összenyomkodjuk.
A tésztakorongot éles késsel 8 cikkre vágjuk, mintha pizzát szeletelnénk. A háromszögeket szélesebb oldaluktól kezdve szorosan feltekerjük, és a végeket kissé befelé hajtva kifliket formázunk.
A kifliket sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, még negyed órát kelesztjük, majd lekenjük a felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.