
Csokis panna cotta
Hozzávalók
- Brownie lap
- - 75 g búzaliszt
- - 1 késhegynyi sütőpor
- - 75 g étcsokoládé
- - 90 g ír vaj
- - 130 g cukor
- - 2 db tojás
- - 1 csipet só
- - 1 tk fahéj
- Panna cotta
- - 500 g tej
- - 500 g habtejszín
- - 3 ek mandula likőr (aroma is megfelel)
- - 100 g cukor
- - 10 g zselatinpor (vagy 6 db zselatinlap)
- - 2 vaníliarúd
- Étcsokoládé lapok
- - 90 g étbevonó
- Csokoládé hab:
- - 90 g étcsokoládé
- - 90 ml habtejszín
- - 3 ek mascarpone
- - 1 ek porcukor
- - 1 ek rum
Elkészítés
Brownie lap
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A vajat a csokoládéval vízgőz felett olvasszuk meg, miután felolvadt, adjuk hozzá a cukrot. Egy másik edénybe a lisztet, sütőport, sót, fahéjat keverjük össze. Ha teljesen elolvadt a cukor, akkor vegyük le a gőzről, és szitáljuk bele a lisztes keveréket. Adjuk hozzá a tojásokat egyesével, és keverjük egyneművé. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe (én 25×40 cm tepsit használtam) öntjük a tésztánkat, és 180 fokon és 10 perc alatt készre sütjük. Ne ijedjünk meg, a sütőből kivéve a tésztánk még nyersnek tűnhet, de hűlés közben elkezd majd megszilárdulni. Ne vegyük ki a formából!
Panna cotta
A tejet és a tejszínt felrakjuk melegedni a cukorral és a vanília rúd kikapart magjaival. 1-2 percig főzzük, míg a vanília íze ki nem oldódik. A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe, kb. 5 percig, majd jól nyomkodjuk ki, melegítsük folyósra (nem szabad túlmelegíteni), majd adjuk hozzá a felforrt tejszínhez, és kavarjuk el benne. Vegyük le a tűzről, és ha már visszahűlt, öntsük rá a brownie-ra. Tegyük hűtőbe 2-3 órára.
Étcsokoládé lapok
Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládénkat, és sütőpapírra kenjük ki kb. 1 mm vékonyra. Először hagyjuk szobahőmérsékleten visszahűlni, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe. Végül tetszés szerint vágjuk fel.
Csokoládé hab:
A mascarponet, a rumot és a porcukrot habverővel összekeverjük, az étcsokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, a habtejszínt pedig verjük kemény habbá. Óvatosan keverjük bele a mascarponés krémbe a habot. Miután visszahűlt egy kicsit a csokoládé, óvatosan keverjük hozzá azt is a krémhez.
