
Csirkés cassoulet
Cassoulet, azaz egy isteni, laktató egytálétel. Bab, hús, kolbász, és persze a francia vidék különböző tájegységein az emberek mind egy kicsit máshogy készítik. A tavalyi cassoulet napra klasszikusabb verziót készítettem, idén viszont egy csirkés változat mellett döntöttem. Amikor sült, kint éppen esett a hó, bent pedig készült a melengető ebéd. Ilyenkor nagyon szeretem a telet.
Hozzávalók
4 személyre- 20 dkg kolbász
- 4 db csontos csirke felsőcomb
- só, őrölt fekete bors
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes méretű sárgarépa
- 50 dkg burgonya
- 15 dkg sűrített paradicsom
- 20 dkg tetszőleges füstölt hús
- 4 db babérlevél
- 6 ág kakukkfű
- 1 dl száraz fehérbor
- kb. 1,5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
- 2 konzerv (vagy főtt, kb. 50 dkg) fehér- és vesebab
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben lesütjük zsírjára a felkarikázott kolbászt. Mikor már pirul, szedőkanállal áttesszük egy nagy méretű sütőtálba. A visszamaradt zsíron oldalanként 2-2 perc alatt megpirítjuk a csirkecombokat, közben sózzuk, borsozzuk. Ezután kivesszük a serpenyőből, és letakarva pihentetjük.
Mehet a zsiradékra a megtisztított, felkarikázott hagyma és az egész gerezd fokhagymák, majd a meghámozott, felkarikázott répa és a szintén megpucolt, cikkekre vágott burgonya. Átforgatjuk a serpenyőben, hozzákeverjük a paradicsomot, a feldarabolt füstölt húst, a babérleveleket, a kakukkfűágakat (ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk), majd a tálba szórjuk a szafttal együtt.
Felöntjük a borral és az alaplével, majd alufóliával letakarva, 170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Közben néha ránézünk, hogy kell-e pótolni az alaplevet. Ha szükséges, éppen csak egy kevéssel tegyük, sűrű, szaftos állagnak kell a sütés végére kialakulnia. Amikor a répa és a burgonya félpuha, beletesszük a tálba a csirkecombokat. 30 percet sütjük fólia alatt, majd kissé megemeljük a hőmérsékletet, és megpirítjuk a csirkecombok bőrét.
Amikor már minden jó puha, hozzászórjuk a kétféle lecsepegtetett babot, és még 5 percre bent hagyjuk a sütőben. Tálalás előtt eltávolítjuk a babérleveleket és a kakukkfüvet.