Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csirkés cassoulet

Hideg napok melengető egytálétele.
2019. január 9.

Cassoulet, azaz egy isteni, laktató egytálétel. Bab, hús, kolbász, és persze a francia vidék különböző tájegységein az emberek mind egy kicsit máshogy készítik. A tavalyi cassoulet napra klasszikusabb verziót készítettem, idén viszont egy csirkés változat mellett döntöttem. Amikor sült, kint éppen esett a hó, bent pedig készült a melengető ebéd. Ilyenkor nagyon szeretem a telet.

Hozzávalók

4 személyre
  • 20 dkg kolbász
  • 4 db csontos csirke felsőcomb
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes méretű sárgarépa
  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg sűrített paradicsom
  • 20 dkg tetszőleges füstölt hús
  • 4 db babérlevél
  • 6 ág kakukkfű
  • 1 dl száraz fehérbor
  • kb. 1,5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
  • 2 konzerv (vagy főtt, kb. 50 dkg) fehér- és vesebab

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben lesütjük zsírjára a felkarikázott kolbászt. Mikor már pirul, szedőkanállal áttesszük egy nagy méretű sütőtálba. A visszamaradt zsíron oldalanként 2-2 perc alatt megpirítjuk a csirkecombokat, közben sózzuk, borsozzuk. Ezután kivesszük a serpenyőből, és letakarva pihentetjük.

Mehet a zsiradékra a megtisztított, felkarikázott hagyma és az egész gerezd fokhagymák, majd a meghámozott, felkarikázott répa és a szintén megpucolt, cikkekre vágott burgonya. Átforgatjuk a serpenyőben, hozzákeverjük a paradicsomot, a feldarabolt füstölt húst, a babérleveleket, a kakukkfűágakat (ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk), majd a tálba szórjuk a szafttal együtt.

Felöntjük a borral és az alaplével, majd alufóliával letakarva, 170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Közben néha ránézünk, hogy kell-e pótolni az alaplevet. Ha szükséges, éppen csak egy kevéssel tegyük, sűrű, szaftos állagnak kell a sütés végére kialakulnia. Amikor a répa és a burgonya félpuha, beletesszük a tálba a csirkecombokat. 30 percet sütjük fólia alatt, majd kissé megemeljük a hőmérsékletet, és megpirítjuk a csirkecombok bőrét.

Amikor már minden jó puha, hozzászórjuk a kétféle lecsepegtetett babot, és még 5 percre bent hagyjuk a sütőben. Tálalás előtt eltávolítjuk a babérleveleket és a kakukkfüvet.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Citrusos zabpalacsinta

Citrusos zabpalacsinta

A tésztába sem liszt, sem hozzáadott cukor sincs!
Almás-sajtos rétes

Almás-sajtos rétes

Egyszerű, de nagyon ízletes köret sült húsok mellé.
Halas-brokkolis lasagne

Halas-brokkolis lasagne

A január maradékmentő hónap!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!