Csirke- és gombahamburger sárgabarack chutney-val

Hozzávalók
6-8 adag- Gombahamburger:
- 50 dkg gomba
- olívaolaj
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 szelet fehér kenyér
- tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ág kakukkfű
- 1 tojás
- só
- bors
- Csirkehamburger:
- 50 dkg darált csirkehús
- 1 szelet fehér kenyér
- tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- szegfűbors
- fahéj
- chili
- 1 tojás
- koriander
- Tálaláshoz:
- hamburger buci
- jégsaláta
- uborka
- 2 lila hagyma
- Házi (aszalt) sárgabarack chutney:
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 0,5 dl almaecet
- 2 dl almalé
- chili
- csillagánizs
- méz
Elkészítés
Gombahamburger
Egy csokor újhagymát felkarikázunk és egy serpenyőben olívaolajon megfonnyasztjuk. Beleöntjük a megtisztított, felaprított gombát. Rögtön az elején sózzuk, borsozzuk, ettől a gomba levet ereszt, és ebben a lében megpároljuk.
Reszelt fokhagymával, friss kakukkfűvel, és petrezselyemmel fűszerezzük. Addig pároljuk a gombát, míg minden víz el nem fő róla, és egy száraz ragut nem kapunk.
Aprítógépben pépesítjük. Közben egy szelet fehér kenyeret egy kevés, langyos tejbe beáztatunk. A beáztatott, majd alaposan kinyomkodott kenyeret hozzáadjuk a gombapéphez. Ráütünk egy tojást, és összedolgozzuk.
A gombás masszából pogácsákat formázunk.
Csirkehamburger
A darált csirkehúshoz kevés őrölt koriandert, és őrölt szegfűborsot keverünk, majd belereszelünk egy gerezd fokhagymát.
Ekkor beleszórjuk a felaprított zöldeket: az újhagymát, a petrezselymet és a chilit.
A darált húst egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, főleg ha szárazabb csirkemellet használunk.
Ráütünk egy tojást, és az egészet jól összedolgozzuk.
Egy szelet fehér kenyeret néhány percre langyos tejbe áztatunk, alaposan kinyomkodjuk, és ezt is a masszához keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Aki szereti fűszerezheti még kevés őrölt fahéjjal is.
A csirkés masszából húspogácsákat készítünk és egy olívaolajjal vékonyan megkent sütőpapírra fektetjük őket.
Sütés
Mindkét esetben forró, olívaolajos serpenyőben kérgesítjük a pogácsákat.
A gomba a pár perces serpenyős sütés során el is készül.
A csirkés változatot, az elősütés után, 10 percre 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Chutney
Az aszalt sárgabarackot beáztatjuk, majd az áztatólével, az almaecettel és az almalével 15 percig főzzük.
Chilivel és csillagánizzsal fűszerezzük, ez utóbbit a főzési idő végén kivesszük.
Ha főzés során a barack túl sok levet szívna be, almalével pótolhatjuk.
Ízlés szerint édesíthetjük mézzel.
Ha megfőtt a barack, botmixerrel pürésítjük. Csatos üvegben eltéve, hűtőszekrényben 1 hétig eláll.
Tálalás
A lila hagyma karikákat almaecetes-porcukros lébe áztatjuk.
A hamburger zsemléket felvágjuk, kicsit megpirítjuk, és megkenjük a chutneyval.
A hozzávalókat a zsemlére rétegezzük: jégsaláta, uborka, csirkés vagy gombás fasírt, majd az ecetes lila hagyma és végül a zsemle teteje.