Csípős oldalas fűszeres krumplival, tökmagolajos salátával

Hozzávalók
- 1 kg oldalas
- fokhagyma
- chilipaprika
- szójaszósz
- méz
- mustár
- cayenne bors
- paradicsompüré
- fűszerpaprika
- őrölt kömény
- 50 dkg apró burgonya
- kömény
- fűszerpaprika
- szemes bors
- szójaszósz
- chilipehely vagy cayenne bors
- vegyes salátalevelek
- koktélparadicsom
- tökmagolaj
- citromlé
- méz
- só
Elkészítés
Csípős oldalas
1. Az oldalas mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a lereszelt fokhagymával bedörzsöljük. (Akár előző nap is megtehetjük.)
2. Ha maradt még fokhagyma és szeretjük az ízét, dobáljuk a hús mellé. Alaplével felöntjük, majd letakarjuk alufóliával úgy, hogy a gőz ne tudjon kiszökni alóla. Ha nincs pereme a tepsinek, ami alá benyomkodhatjuk a fóliát, akkor tekerjük körbe kétszer-háromszor a sütőedényt a cél érdekében.
3. Amíg sül az oldalas készítsük el a fűszeres öntetet. Ehhez a paradicsompürét mustárral, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, chilipaprikával és szójaszósszal összekeverjük.
4. A megpuhult oldalast kenjük meg a fűszeres szósszal és tegyük vissza egy rövid időre a sütőbe, hogy rápiruljon a húsra a máz.
Fűszeres krumpli
1. Az alaposan megmosott apró krumplit héjastól feldaraboljuk és lábasba tesszük.
2. Ezúttal nem vízben, hanem fűszeres alaplében főzzük meg a krumplikat. Az alaplevet köménnyel, szemes borssal, chili porral, szójaszósszal, fokhagymával és sóval ízesítünk.
3. Forrón kivesszük, és kevés olajon a vágott felével lefelé fordítva serpenyőben megsütjük.
Tökmagolajos saláta
1. A citromlevet egy kevés sóval és mézzel elkeverjük, majd beleöntjük a tökmagolajat.
2. A salátaleveleket megtisztítjuk, a paradicsomokat tálba helyezzük.
3. Az öntetet csak a tálalás előtt közvetlenül tegyük a salátára.
