Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csiperkeleves kakukkfüves csirkemellnokedlivel

Adásban volt: 2015. június 22.
A recepthez tartozó videó
A tökéletes gombakrémleves és újdonsült társa: a csirkés galuska. Az ördög a részletekben rejlik, cserébe viszont ízletes és kiadós levesünk kerekedhet.
2016. május 15.

Hozzávalók

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg vaj
  • olívaolaj
  • 1 liter alaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

  • bors
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 db csirkemell
  • zeller gumó
  • fehérrépa
  • sárgarépa
  • 2 dl jéghideg tejszín
  • 1 db tojásfehérje
  • friss kakukkfű

Elkészítés

A csirkemellet kifilézzük. A húst visszarakjuk a hűtőszekrénybe, a csontból, a bőrből és a zöldségekből pedig alaplevet készítünk.
Hideg vízben feltesszük főni a csontokat, majd jöhet hozzá a fehérrépa, sárgarépa zeller és egy fél fej vöröshagyma is.
Ha felforrt leszedjük róla a habot. Mikor pedig már elkészült az alaplé, leszűrjük.

A gombákat megmossuk, a tönkjét levágjuk (ezt is az alapléhez tesszük), majd negyedeljük.
Egy tűzforró serpenyőbe olajat öntünk és megpirítjuk a gombákat magas hőmérsékleten. Mikor megpirultak, hozzáadjuk a felaprított vöröshagyma másik felét. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk friss kakukkfűvel. Rádobjuk a kis kocka vajat is.

A pirított gombákat végül a még forró, leszűrt alaplébe tesszük és további 20 percig főzzük.
A kakukkfű ágakat kiszedjük, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A hideg csirkemellet felkockázzuk és leturmixoljuk. mikor már eléggé pépes, hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól elkeverjük ezzel is. Jöhet a jéghideg tejszínt. Sózzuk, borsozzuk. A tejszínnel már csak óvatosan keverjük, nehogy kicsapódjon, a cél egy krémes állag elérése.

Ha kész, a gyöngyöző levesbe szaggatjuk a csirkemell galuskákat, és 5-6 perc alatt készre főzzük. A levest jéghideg vajjal sűrítjük és megszórjuk friss petrezselyemmel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Nyers gombasaláta

Nyers gombasaláta

Különlegesen üde, és friss gombasaláta. Melegszendvicsek, húsok mellé, vagy csak önmagában is fogyaszthatjuk.
Gombakrémleves sajtos pirítóssal

Gombakrémleves sajtos pirítóssal

Az egész erdő koncentrálódik ebben az egy tál gombakrémlevesben. Az intenzív, kellemes ízeket a roppanós, sajtos pirítós koronázza meg.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!