Csiperkeleves kakukkfüves csirkemellnokedlivel

Hozzávalók
- 50 dkg csiperkegomba
- 10 dkg vaj
- olívaolaj
- 1 liter alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 db csirkemell
- zeller gumó
- fehérrépa
- sárgarépa
- 2 dl jéghideg tejszín
- 1 db tojásfehérje
- friss kakukkfű
Elkészítés
A csirkemellet kifilézzük. A húst visszarakjuk a hűtőszekrénybe, a csontból, a bőrből és a zöldségekből pedig alaplevet készítünk.
Hideg vízben feltesszük főni a csontokat, majd jöhet hozzá a fehérrépa, sárgarépa zeller és egy fél fej vöröshagyma is.
Ha felforrt leszedjük róla a habot. Mikor pedig már elkészült az alaplé, leszűrjük.
A gombákat megmossuk, a tönkjét levágjuk (ezt is az alapléhez tesszük), majd negyedeljük.
Egy tűzforró serpenyőbe olajat öntünk és megpirítjuk a gombákat magas hőmérsékleten. Mikor megpirultak, hozzáadjuk a felaprított vöröshagyma másik felét. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk friss kakukkfűvel. Rádobjuk a kis kocka vajat is.
A pirított gombákat végül a még forró, leszűrt alaplébe tesszük és további 20 percig főzzük.
A kakukkfű ágakat kiszedjük, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A hideg csirkemellet felkockázzuk és leturmixoljuk. mikor már eléggé pépes, hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól elkeverjük ezzel is. Jöhet a jéghideg tejszínt. Sózzuk, borsozzuk. A tejszínnel már csak óvatosan keverjük, nehogy kicsapódjon, a cél egy krémes állag elérése.
Ha kész, a gyöngyöző levesbe szaggatjuk a csirkemell galuskákat, és 5-6 perc alatt készre főzzük. A levest jéghideg vajjal sűrítjük és megszórjuk friss petrezselyemmel.
