Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csíkos húsvéti kalács (gluténmentes)

A gluténmentes kenyértészta – így a kalács tésztája is – jóval több nedvességet tartalmaz, mint a búzalisztes, ezért nemigen lehet fonni-tekerni. Na persze kísérletezhetünk azzal is, és sikerülni is fog, csak jóval szárazabb lesz az eredmény, éppen ezért ez most egy formában készülő recept. És őszintén: kinek hiányoznak a fonatok, ha ugyanolyan foszlós, illatos, igazi kalácsot ehet, mint a nem-gluténérzékenyek?!
2016. március 23.

Hozzávalók

  • 40 g cirokliszt
  • 30 g barna rizsliszt
  • 50 g tápióka keményítő
  • 180 g kukoricakeményítő
  • 2 teáskanál instant élesztő
  • ½ teáskanál só
  • 2¼ teáskanál xantángumi
  • kb. 2¼ dl langyos tej
  • 7 dkg méz
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ½ teáskanál almaecet
  • 1 evőkanál gluténmentes kakaópor
  • 1 marék aszalt áfonya
  • a forma kikenéséhez kevés vaj
  • a tetejére 1 tojás, 1 evőkanál vízzel elhabarva
  • kevés mák

Elkészítés

Egy nagy keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszteket, a keményítőket, az élesztőt, a sót és a xantángumit.

Egy mérőkancsóba töltjük a nedveseket: a langyos tejből 2 dl, a méz, a tojás és a tojásfehérje, az olvasztott vaj, a vanília és az almaecet. Kézi habverővel összekeverjük.

A nedves hozzávalókat a szárazhoz öntjük, és az egészet robotgéppel vagy fakanállal simára keverjük. Amennyiben szükséges, öntünk még hozzá egy kis tejet, a lényeg, hogy sűrű nokedlitészta állagú tésztát kapjunk.

A masszát elfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük az előzőleg 2 evőkanál vízzel kikevert kakaóport, és az áfonyát.
Mindkét tésztát folpackkal letakarjuk, és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és vékonyan kivajazunk egy kb. 22 cm-es kalács-vagy kenyérsütő formát.

A kakaós tésztát nedves kanállal a formába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és erre kerül a világos tészta. Ezt is elsimítjuk, 10 percig letakarva újrakelesztjük, és a tetejét megszórhatjuk egy kis mákkal. 190 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Megvárjuk, míg langyos nem lesz, kiborítjuk a formából, és csak akkor szeleteljük fel, amikor már teljesen kihűlt.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Izgalmas napok kaláccsal

Izgalmas napok kaláccsal

Nincsen húsvét kalács nélkül. Megdönthetetlen hagyomány, hogy a sós sonkához édeskés kalácsot eszik a magyar, és ez így van jól.
Bundás kalács almával és vanília sodóval

Bundás kalács almával és vanília sodóval

Krémes és édes reggeli, ami megédesíti az egész napot, de talán még az egész hétvégét is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.