
Csíkos húsvéti kalács (gluténmentes)
Hozzávalók
- 40 g cirokliszt
- 30 g barna rizsliszt
- 50 g tápióka keményítő
- 180 g kukoricakeményítő
- 2 teáskanál instant élesztő
- ½ teáskanál só
- 2¼ teáskanál xantángumi
- kb. 2¼ dl langyos tej
- 7 dkg méz
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ½ teáskanál almaecet
- 1 evőkanál gluténmentes kakaópor
- 1 marék aszalt áfonya
- a forma kikenéséhez kevés vaj
- a tetejére 1 tojás, 1 evőkanál vízzel elhabarva
- kevés mák
Elkészítés
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszteket, a keményítőket, az élesztőt, a sót és a xantángumit.
Egy mérőkancsóba töltjük a nedveseket: a langyos tejből 2 dl, a méz, a tojás és a tojásfehérje, az olvasztott vaj, a vanília és az almaecet. Kézi habverővel összekeverjük.
A nedves hozzávalókat a szárazhoz öntjük, és az egészet robotgéppel vagy fakanállal simára keverjük. Amennyiben szükséges, öntünk még hozzá egy kis tejet, a lényeg, hogy sűrű nokedlitészta állagú tésztát kapjunk.
A masszát elfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük az előzőleg 2 evőkanál vízzel kikevert kakaóport, és az áfonyát.
Mindkét tésztát folpackkal letakarjuk, és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és vékonyan kivajazunk egy kb. 22 cm-es kalács-vagy kenyérsütő formát.
A kakaós tésztát nedves kanállal a formába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és erre kerül a világos tészta. Ezt is elsimítjuk, 10 percig letakarva újrakelesztjük, és a tetejét megszórhatjuk egy kis mákkal. 190 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Megvárjuk, míg langyos nem lesz, kiborítjuk a formából, és csak akkor szeleteljük fel, amikor már teljesen kihűlt.
