Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Cseh túrós kalács

Adásban volt: 2014. June 4.
A recepthez tartozó videó
A cseh túrós kalács reggelire, uzsonnára, de egy tartalmas leves után főfogásnak is kitűnő választás.
2015. August 6.

Hozzávalók

12 szelet
  • Tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztőpor
  • 4 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 12 dkg cukor
  • Túrós töltelék:
  • 60 dkg túró
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom
  • 1 vaníliarúd
  • vaj
  • 1 tojásfehérje
  • 10 dkg hámozott mandula
  • 10 dkg sűrű szilvalekvár
  • porcukor

Elkészítés

A lisztet egy tálba öntjük és hozzáadunk egy pici sót, cukrot, egy tasak élesztőport, tojássárgájákat, tejet, olvasztott vajat és jól összekeverjük egy elektromos habverő dagasztó karjaival.
Gombócot formázunk a tésztából és 2 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva.
Elkészítjük a tölteléket: a túróhoz hozzákeverjük a porcukrot, egy citrom reszelt héját, pici sót és a tojássárgájákat, valamint a vaníliarúd kikapart belsejét. A töltelékhez még hozzáadunk egy tojásfehérje közép-lágyra felvert habját és átkeverjük.

Miután a tészta megkelt, két darabra vágjuk, majd az egyik darabot is kétfelé vágjuk.
Az így kapott nagyobb gombóc és a két kisebb gombóc tésztát is lisztes gyúródeszkára tesszük, majd sodrófával lapos korongokat nyújtunk belőlük.
A szélei legyenek vékonyabbak a közepén pedig érdemes egy kis mélyedést formázni a tölteléknek.
A szélit kicsit felsodorjuk a tésztakorongjainknak és mindhármat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
Megtöltjük a túrótöltelékkel, teszünk rá cseppekben szilvalekvárt, mandulát és a széleit átkenjük tojássárgájával.
170 C fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Melegen is tálalhatjuk, de még finomabb, ha alufóliába csomagoljuk és hagyjuk, hogy egy kicsit átigya a túró a tésztát.  

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olajbogyós-juhtúrós krém

Az apróra vágott olajbogyó, kapribogyó, szardella és olívaolaj keveréke, nem más mint egy klasszikus provanszi előétel a tapenade. A dél-francia kedvenc találkozása a juhtúróval pírítósra kenve, és friss roppanós zöldségekkel is tökéletes!
Cserpes-féle túrós batyu

Cserpes-féle túrós batyu

Az igazi klasszikus túrós péksütemény Cserpes István receptje szerint.
Marokkói juhtúrós rétesháromszög

Marokkói juhtúrós rétesháromszög

Kiadós reggeli kell? A szezámmaggal megszórt, aranybarnára sült, juhtúrós batyu kitűnő választás és csak egy picivel kell korábban kelnünk, hogy meglepjük vele a családot egy dolgos hétköznap reggelén.

Napi ajánlatunk

Top videók