Cseh túrós kalács

Hozzávalók
12 szelet- Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztőpor
- 4 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 10 dkg olvasztott vaj
- 12 dkg cukor
- Túrós töltelék:
- 60 dkg túró
- 2 tojássárgája
- 1 citrom
- 1 vaníliarúd
- vaj
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg hámozott mandula
- 10 dkg sűrű szilvalekvár
- porcukor
Elkészítés
A lisztet egy tálba öntjük és hozzáadunk egy pici sót, cukrot, egy tasak élesztőport, tojássárgájákat, tejet, olvasztott vajat és jól összekeverjük egy elektromos habverő dagasztó karjaival.
Gombócot formázunk a tésztából és 2 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva.
Elkészítjük a tölteléket: a túróhoz hozzákeverjük a porcukrot, egy citrom reszelt héját, pici sót és a tojássárgájákat, valamint a vaníliarúd kikapart belsejét. A töltelékhez még hozzáadunk egy tojásfehérje közép-lágyra felvert habját és átkeverjük.
Miután a tészta megkelt, két darabra vágjuk, majd az egyik darabot is kétfelé vágjuk.
Az így kapott nagyobb gombóc és a két kisebb gombóc tésztát is lisztes gyúródeszkára tesszük, majd sodrófával lapos korongokat nyújtunk belőlük.
A szélei legyenek vékonyabbak a közepén pedig érdemes egy kis mélyedést formázni a tölteléknek.
A szélit kicsit felsodorjuk a tésztakorongjainknak és mindhármat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
Megtöltjük a túrótöltelékkel, teszünk rá cseppekben szilvalekvárt, mandulát és a széleit átkenjük tojássárgájával.
170 C fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Melegen is tálalhatjuk, de még finomabb, ha alufóliába csomagoljuk és hagyjuk, hogy egy kicsit átigya a túró a tésztát.