
Császárkalács
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 5 dkg élesztő (1 kocka)
- 6 dkg cukor
- 4 dl tej (1 dl a kovászhoz, 3 dl a tésztához)
- 3 tojássárgája
- 3 ek olaj
- csipet só
- lekvár
Elkészítés
Egy tálkában tejföl állagúra összekeverjük az élesztőt 1 dl meleg tejjel, liszttel és egy csipet cukorral, majd félretesszük egy meleg helyre. 15-20 perc elteltével megkel az elkészített kovász.
Következő lépésként elektromos dagasztógéppel összekeverjük a kovászt az olajjal, cukorral, csipet sóval, a tojássárgájákkal és a 3 dl tejjel, majd ezt 1 órán át kelesztjük. Ekkorra a duplájára fog megnőni. Ezt követően 6 db cipót formálunk a megkelt tésztából és mindegyiket nyelv alakúra nyújtunk, és megtöltjük lekvárral, majd a széleit vizes kézzel összenyomkodjuk, hogy bent tartsa a tölteléket. Ezt követően a 3-3 megtöltött hosszúkás rudat összefonjuk, tetejüket átkenjük egy felvert tojással, majd betesszük a 180 fokos sütőbe 30 percre.
Megvárjuk amíg szobahőmérsékletűre hűl, és máris fogyasztható.
Bármikor nagyon finom, de ha a kenyértartóban várja a reggelizőket, talán akkor a legjobb választás ez a Császárkalács, ami bármilyen töltelékkel elkészíthető. Mi főként lekvárral és csokival töltjük de próbáltam már dióval, mákkal, túróval is tölteni. Mindenhogyan nagyon finom.