Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csak klasszikusan – Steak Moutarde

Van, ami sosem megy ki a divatból.
2019. március 28.

Ha nagy ritkán steaket készítek, akkor leginkább a bélszínhez húz a szívem, de szívesen kísérletezem mással, például hátszínnel, sőt olyan olcsóbb húsokkal is, amik szinte csak véresen ehetők, mert egyébként megrághatatlanok. Ha valaminek, akkor a steaknek itt Amerikában nagy hagyományai vannak, úgyhogy válogathatok bőven, de én most mégis biztonsági játékkal hátszín steaket készítettem édesburgonyával, illetve klasszikus mustármártással.

Hozzávalók

2 személyre
  • 4 ek. olívaolaj
  • ½ kg édesburgonya cikkekre vágva
  • 2 fokhagymagerezd apróra vágva
  • só, bors
  • 2 db 15-17 dkg marha hátszín steak
  • 2 ek. magos mustár
  • 1 csomag petrezselyem durvára vágva
  • 2 dl tejszín

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 200 ºC-ra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (nekem pl. tapadásmentes tepsim van). Egy nagyobb serpenyőben felhevítünk 2 ek. olajat, és egy rétegben belefektetjük az édesburgonyacikkeket. Lehet, hogy csak két körben megy, de mindegyiket magas hőmérsékleten, oldalanként 2-3 perc alatt megpirítjuk, majd összeforgatjuk a fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, és a tepsire rendezzük. 10 percig sütjük, közben előkészítjük a steaket.

A húsokat szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, majd a maradék olajat felhevítjük ugyanabban a serpenyőben. Nagyon forró kell, hogy legyen, mert alaposan meg akarjuk pirítani a húst. Óvatosan a forró olajba helyezzük a szeleteket, és anélkül, hogy hozzányúlnánk, 2-3 perc alatt megpirítjuk az egyik oldalukat. A tepsi egyik oldalára toljuk az édesburgonyát, és mellé tesszük a steakeket pirított oldalukkal FELFELÉ. Megkenjük ½-½ ek. mustárral, és megszórjuk a petrezselyem felével. Mehet vissza a sütőbe 10-12 percre.

A sütési idő felénél az eddig használt serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, közepes lángon felmelegítjük, és beleöntjük a tejszínt. 1-2 perc alatt besűrítjük, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat és a maradék mustárt, majd alaposan elkeverjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sajtos-kekszes csirke. Sajtos-kekszes csirke?

Sajtos-kekszes csirke. Sajtos-kekszes csirke?

Naná! Horvát Sára mutatja is, hogyan készül.
A kihagyhatatlan Meyer citrom

A kihagyhatatlan Meyer citrom

Ebből készítsétek el Horvát Sára csodás vegán citromkrémjét.
Édeskömény, ahogyan még nem láttad

Édeskömény, ahogyan még nem láttad

Sára citromos tésztáját muszáj kipróbálni még azoknak is, akik eddig nem kedvelték az édesköményt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.