Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Citrus caprese

Színpompás saláta Horvát Sárától, tél végére kötelező!
2019. február 20.

A télben egy igazán rossz dolog van, mégpedig a szürkeség. Ha egyszer-egyszer kisüt a nap, az ember szíve megdobban, de ez sajnos ritkán történik meg. Erre talán gyógyír – még ha aprócska is – ez a tál tele napsütéssel. Csak rá kell nézni, és rögtön megcsillan a napfény: akár a felkelő, akár a magasan sütő, akár pedig a lenyugvó Napé. Költői, tudom, de a téli citrusok nekem mindig ezt jelentették, és ha a kezembe akad egy jófajta mozzarella, akkor sokkal inkább ezekhez a gyümölcsökhöz nyúlok, mint a paradicsomhoz. Nyáron persze egy érett, lédús paradicsomot választanék én is, de az még messze van.

Hozzávalók

4 személyre
  • vegyes citrusok, legalább 1 darab/fő: vérnarancs, mandarin, narancs, pomelo, grapefruit
  • 1 marék bazsalikomlevél apróra tépkedve vagy csíkokra vágva
  • 1 gömb mozzarella (lehet bivaly is)
  • A mézes vinaigrette-hez:
  • 2 ek. fehér balzsamecet vagy almaecet
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. mustár
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés

Először levágjuk a citrusok tetejét és alját. Ezután talpukra állítjuk mindet, majd körben, csíkokban levágjuk a héjukat a hús mentén, a tetejüktől az aljuk felé haladva. Ha szükséges, leszedjük a maradék héjat vagy fehér réteget, majd karikákra vágjuk a gyümölcsöket, és tálba vagy tányérra rendezzük.

Közben elkészítjük az öntetet. Az összes hozzávalót zárható üvegbe tesszük, majd alaposan összerázzuk.

Rászórjuk a gyümölcsökre a bazsalikomot, a mozzarellát kis darabokra tépkedjük, és óvatosan összeforgatjuk a citrusokkal. Végül meglocsoljuk az öntettel.

Önmagában is szuper ízélmény, persze egy jó karéj kenyér sosem árt.    

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Összevont ünneplés: itt a bagelpizza!

Összevont ünneplés: itt a bagelpizza!

Holnap Amerikában a bagelt és a pizzát is ünneplik, Horvát Sára pedig gondolt egyet, és összegyúrta a két ételt. Persze csak képletesen, mi imádjuk a végeredményt!
Méz és citrom – most épp nem köhögésre

Méz és citrom – most épp nem köhögésre

Hanem csirkéhez, nézzétek Sára tökéletes villámebédjét!
Gnocchi egyszerűen, sütőben készítve

Gnocchi egyszerűen, sütőben készítve

Ha sietős a napod, akkor sem kell lemondanod a finom ebédről vagy vacsoráról.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!