
Citrus caprese
A télben egy igazán rossz dolog van, mégpedig a szürkeség. Ha egyszer-egyszer kisüt a nap, az ember szíve megdobban, de ez sajnos ritkán történik meg. Erre talán gyógyír – még ha aprócska is – ez a tál tele napsütéssel. Csak rá kell nézni, és rögtön megcsillan a napfény: akár a felkelő, akár a magasan sütő, akár pedig a lenyugvó Napé. Költői, tudom, de a téli citrusok nekem mindig ezt jelentették, és ha a kezembe akad egy jófajta mozzarella, akkor sokkal inkább ezekhez a gyümölcsökhöz nyúlok, mint a paradicsomhoz. Nyáron persze egy érett, lédús paradicsomot választanék én is, de az még messze van.
Hozzávalók
4 személyre- vegyes citrusok, legalább 1 darab/fő: vérnarancs, mandarin, narancs, pomelo, grapefruit
- 1 marék bazsalikomlevél apróra tépkedve vagy csíkokra vágva
- 1 gömb mozzarella (lehet bivaly is)
- A mézes vinaigrette-hez:
- 2 ek. fehér balzsamecet vagy almaecet
- 1 ek. méz
- 1 ek. mustár
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors
Elkészítés
Először levágjuk a citrusok tetejét és alját. Ezután talpukra állítjuk mindet, majd körben, csíkokban levágjuk a héjukat a hús mentén, a tetejüktől az aljuk felé haladva. Ha szükséges, leszedjük a maradék héjat vagy fehér réteget, majd karikákra vágjuk a gyümölcsöket, és tálba vagy tányérra rendezzük.
Közben elkészítjük az öntetet. Az összes hozzávalót zárható üvegbe tesszük, majd alaposan összerázzuk.
Rászórjuk a gyümölcsökre a bazsalikomot, a mozzarellát kis darabokra tépkedjük, és óvatosan összeforgatjuk a citrusokkal. Végül meglocsoljuk az öntettel.
Önmagában is szuper ízélmény, persze egy jó karéj kenyér sosem árt.