Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Citromos répakenyér

Sallay Fanni csodás desszertje bármilyen évszakban üde színfoltja lehet nemcsak egy ünnepi, hanem bármilyen asztalnak. Vigyázat, gyorsan fogy!
2015. december 14.

Hozzávalók

  • Az alaptésztához:
  • (A megadott mennyiségre kétszer lesz szükségünk: egyszer a színezett és egyszer a natúr tésztához.)
  • 200 g liszt,
  • 1 tk. sütőpor
  • ¼ tk. só
  • 1 citrom héja és leve
  • 125 g puha vaj
  • 150 g porcukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 ek. vaníliás cukor
  • 80 g tej
  • 30 g joghurt
  • 30 g tejszín
  • A színezett tésztához narancssárga ételfesték
  • A cukormázhoz 250 g porcukor és citromlé

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kenyérforma aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk, széleit pedig vajjal kikenjük.

2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót.

3. A vajat egy másik tálban a porcukorral és vaníliás cukorral 1-2 perc alatt habverővel habosra keverjük, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, s további 1-2 percig keverjük. Végül a citromhéjat és a citromlevet is hozzátesszük, majd egy keverés után a tejszínt és a joghurtot is.

4. A lisztet és a tejet felváltva a masszához adogatva összeállítjuk a tésztát.

5. Az első adaghoz hozzákeverjük a narancssárga ételfestéket, a formába öntjük, és kb. 45 perc alatt készre sütjük.

6. Amíg hűl, ugyanazt a tésztát még egyszer elkészítjük, de ezúttal nem színezzük ételfestékkel.

7. Ha a narancssárga tészta kihűlt, egy hosszú késsel hosszában úgy faragjuk meg, mintha egy nagyon magas, egyenes oldalú, háromszög alapú hasábot vágnánk ki. Ezzel elkészítjük a répa formájú tésztát.

8. Az ismételten kibélelt és kivajazott kenyérformába öntjük a nyers tészta ¾-ét, és óvatosan belenyomjuk a hosszú, narancssárga, répa formájú tésztát. A maradék nyers fehér tésztát a tetejére simítjuk, majd 180 fokon 45 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

9. A mázhoz a porcukrot tálba mérjük, majd 1 – 3 evőkanál citromlével összekeverve sűrű masszát készítünk belőle. A kihűlt, és formából kivágott kenyér tetejére csurgatjuk, és hurkapálcával lyukakat fúrunk bele. Ebbe teszünk egy-egy szép szál petrezselyemzöldet. Hűvös helyen pihentessük kb. 1 órán át, és már mehet is a húsvéti asztalra.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tripla citromos, csokis gyümölcskenyér

Tripla citromos, csokis gyümölcskenyér

Ezt a süteményt, aki egyszer elkészíti, nem fog tudni leszokni róla. A citrom összes aromája átjárja a tésztát, és az itt-ott előkerülő csoki darabok még izgalmasabbá teszik.
Színes torta

Színes torta

Csak a képzeletünkön múlik, milyen színű is lesz ez a torta, lehet bátran meglepő t is gondolni! Sallay Fanni is összekeverte a színeket, miközben az ízek is a helyükön vannak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?