
Citromos-mákos fonott kalács
Hozzávalók
- Hozzávalók 2 darabhoz:
- A tésztához:
- ¾ csésze meleg tej
- ¼ csésze kristálycukor
- ½ csésze sózatlan vaj, olvasztva
- 2 ½ teáskanál száraz élesztő
- 2 tojás, enyhén felverve
- ¼ teáskanál finom szemű só
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 3 ½ csésze liszt
- A töltelékhez:
- 5 evőkanál mák
- 4 evőkanál világos barna cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 1 tojásfehérje, habosra verve
- 2 evőkanál tej
- porcukor
- 1 tojásfehérje+1 teáskanál víz keveréke a kenéshez
Elkészítés
1. Egy nagy tálban keverjük össze a meleg tejet, az olvasztott vajat és a kristálycukrot. Keverjük hozzá az élesztőt, és hagyjuk állni 10 percig, amíg felhabosodik. Keverjük bele a felvert tojást, a sót és a vanília kivonatot.
2. Keverjünk hozzá 3 csésze lisztet a nedves alapanyagokhoz, és dolgozzuk össze, amíg egy ragacsos tésztát kapunk. A maradék ½ csésze liszttel dagasszuk a tésztát lisztezett felületen 5 percig, majd meleg helyen hagyjuk kelni 2 órán át.
3. A töltelék: keverjük össze az összetevőket egy nagy tálban, és tegyük félre. Tegyük a tésztát lisztezett felületre, és az ujjunkkal nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Nyújtsuk belőle egy 20×30 centis téglalapot. Hosszában hajtsuk a tésztát a harmadába. Újra nyújtsuk ki, és újra hajtsuk össze, Ismételjük meg a folyamatot még kétszer, összesen 3 nyújtás, és 3 hajtás legyen. Vágjuk ketté a tésztát, az egyik felét csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe, és használjuk fel később. A másik darabot hagyjuk kelni 1 ½ óráig.
4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát 20×30-as téglalappá. Kenjünk a tölteléket a tészta közepére. Fordítsuk a tészta rövidebb oldalát magunk felé, és és ejtsünk 2.5 centis, ferde vágásokat lefelé a jobb és a bal oldalon, mintha egy karácsonyfát rajzolnánk. Ha elértük az alját, vágjuk le a 2 háromszöget, ez lesz a fa törzse. Hajtsuk rá a törzset a töltelékre, majd a tetején hajtsuk rá a csíkokat a töltelékre, balról jobbra váltakozva, lefelé haladva.
5. Óvatosan tegyük a kalácsot egy kivajazott tepsire. Kenjük meg a tojásos vízzel, majd 15-20 perc alatt süssük arany barnára.
6. Egy kis tálban keverjük össze a tejet és a porcukrot. Adjunk hozzá még egy evőkanál tejet, ha túl sűrű lenne. Önthetőnek kell lennie. Hagyjuk a kalácsot a rácson kihűlni, és csorgassuk rá a porcukros tejet.
Forrás: www.food52.com