Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Citromos-mákos fonott kalács

2016. december 2.

Hozzávalók

  • Hozzávalók 2 darabhoz:
  • A tésztához:
  • ¾ csésze meleg tej
  • ¼ csésze kristálycukor
  • ½ csésze sózatlan vaj, olvasztva
  • 2 ½ teáskanál száraz élesztő
  • 2 tojás, enyhén felverve
  • ¼ teáskanál finom szemű só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3 ½ csésze liszt
  • A töltelékhez:
  • 5 evőkanál mák
  • 4 evőkanál világos barna cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 1 tojásfehérje, habosra verve
  • 2 evőkanál tej
  • porcukor
  • 1 tojásfehérje+1 teáskanál víz keveréke a kenéshez

Elkészítés

1. Egy nagy tálban keverjük össze a meleg tejet, az olvasztott vajat és a kristálycukrot. Keverjük hozzá az élesztőt, és hagyjuk állni 10 percig, amíg felhabosodik. Keverjük bele a felvert tojást, a sót és a vanília kivonatot.

2. Keverjünk hozzá 3 csésze lisztet a nedves alapanyagokhoz, és dolgozzuk össze, amíg egy ragacsos tésztát kapunk. A maradék ½ csésze liszttel dagasszuk a tésztát lisztezett felületen 5 percig, majd meleg helyen hagyjuk kelni 2 órán át.

3. A töltelék: keverjük össze az összetevőket egy nagy tálban, és tegyük félre. Tegyük a tésztát lisztezett felületre, és az ujjunkkal nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Nyújtsuk belőle egy 20×30 centis téglalapot. Hosszában hajtsuk a tésztát a harmadába. Újra nyújtsuk ki, és újra hajtsuk össze, Ismételjük meg a folyamatot még kétszer, összesen 3 nyújtás, és 3 hajtás legyen. Vágjuk ketté a tésztát, az egyik felét csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe, és használjuk fel később. A másik darabot hagyjuk kelni 1 ½ óráig.

4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát 20×30-as téglalappá. Kenjünk a tölteléket a tészta közepére. Fordítsuk a tészta rövidebb oldalát magunk felé, és és ejtsünk 2.5 centis, ferde vágásokat lefelé a jobb és a bal oldalon, mintha egy karácsonyfát rajzolnánk. Ha elértük az alját, vágjuk le a 2 háromszöget, ez lesz a fa törzse. Hajtsuk rá a törzset a töltelékre, majd a tetején hajtsuk rá a csíkokat a töltelékre, balról jobbra váltakozva, lefelé haladva.

5. Óvatosan tegyük a kalácsot egy kivajazott tepsire. Kenjük meg a tojásos vízzel, majd 15-20 perc alatt süssük arany barnára.

6. Egy kis tálban keverjük össze a tejet és a porcukrot. Adjunk hozzá még egy evőkanál tejet, ha túl sűrű lenne. Önthetőnek kell lennie. Hagyjuk a kalácsot a rácson kihűlni, és csorgassuk rá a porcukros tejet.

 

Forrás: www.food52.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az eredeti francia Crépe Suzette

Az eredeti francia Crépe Suzette

Az eredeti francia Crépe Suzette, karamellás, vajas, narancsszirupban.
Datolyás csokitorta (liszt- és cukormentesen)

Datolyás csokitorta (liszt- és cukormentesen)

Tömény csokoládébomba, mégis ennél egészségtudatosabb édességet nem igazán tudunk elképzelni, hiszen sem lisztet, sem cukrot nem tartalmaz. Annál több datolyát és csokoládét.
Erdei gyümölcsös, fehér csokoládés panna cotta

Erdei gyümölcsös, fehér csokoládés panna cotta

Ezzel a kókusztejes, fehér csokoládés panna cotta-val csak az az egy baj van, hogy meg kell várni, amíg megdermed.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!