Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Citromos fehérspárga főzelék

Ha fehér spárgát főzünk, akkor egy dolgot mindenképpen meg kell tennünk. Az összes spárgaszárat egyenként, vékonyan meg kell hámoznunk egy éles zöldségpucolóval. Ezt a lépést nem érdemes elcsalni, különben élvezhetetlenné válik az ételünk. Enyhén kesernyés ízét egy kis cukorral ellensúlyozzuk, a citrommal és a tejföllel pikánsságot, a sok-sok petrezselyemmel pedig extra frissességet adunk a főzeléknek. Íme egy szuper spárgás recept Szatmári Feritől, a Főzelékestől.
2016. április 21.

Hozzávalók

2-3 adag
  • 1+1 ek vaj
  • 2+1 ek olívaolaj
  • 3 szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 köteg fehér spárga (kb. 1 kg), meghámozva, két centis darabokra vágva. A fejüket tegyük félre.
  • 4 dl alaplé
  • 1 tk cukor
  • pár csepp citromlé
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 gerezd citrom reszelt héja, kifacsart leve
  • 1 csokor petrezselyemzöld, aprítva

  • frissen őrölt bors

Elkészítés

A spárgát alaposan megtisztítjuk, földaraboljuk, és a fejeket félretesszük.

Egy evőkanál vajat az olajjal közepes lángon összemelegítünk. Ráöntjük a hagymát, finoman megsózzuk és 2-3 percig kevergetjük. Ráreszeljük a fokhagymát, és pár másodpercig pirítjuk.

Hozzáadjuk a feldarabolt spárgaszárat, 1-2 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével. Cukrozzuk, pár csepp citromlével, sóval ízesítjük. Fedő alatt 10-12 perc alatt puhára főzzük.  Ekkor beleöntjük a tejszínt, és további egy percig forraljuk. A keményítőt a tejföllel és 2-3 kanál főzőlével kikeverjük, majd besűrítjük be vele a főzeléket. Ekkor már ne forraljuk tovább.

Ráreszeljük a citromhéjat, belefacsarjuk a citromlevet, ha még szükséges utánacukrozzuk, és beleforgatjuk a friss petrezselyemzöld kétharmadát.

Egy serpenyőben összeolvasztuk a maradék vajat egy kanál olívaolajjal és 3-4 perc alatt megpároljuk benne a félretett spárgafejeket. Tálaláskor a főzelék tetejére halmozzuk, és megszórjuk frissen őrölt borssal, és a maradék petrezselyemmel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Citromos, kapros spárgafőzelék

Citromos, kapros spárgafőzelék

Igazi tejszínes, üde, tavaszi főzelék spárgából, snidlinggel, kaporral és pár csepp citromlével. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető könnyű ebéd vagy vacsora.
Gnocchi reteklevél-pesztóval és parmezánnal

Gnocchi reteklevél-pesztóval és parmezánnal

Gnocchi a legjobb zöldekkel – a reteklevél nagy alakítása.
Tavaszi ropogósok – Répa, retek, nem mogyoró

Tavaszi ropogósok – Répa, retek, nem mogyoró

Bár az egészségőrök bizonyára fölszisszenek, amikor kis kupac sót halmozunk a tányérra és belemártogatjuk a kezünk ügyébe akadó tavaszi ropogósókat, ám az újhagymától a retekig annyi minden kívánkozik abba kis adag sóba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!