
Citromos fehérspárga főzelék
Hozzávalók
2-3 adag- 1+1 ek vaj
- 2+1 ek olívaolaj
- 3 szál újhagyma, vékonyra karikázva
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 köteg fehér spárga (kb. 1 kg), meghámozva, két centis darabokra vágva. A fejüket tegyük félre.
- 4 dl alaplé
- 1 tk cukor
- pár csepp citromlé
- 1 dl tejszín
- 2 dl tejföl
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 gerezd citrom reszelt héja, kifacsart leve
- 1 csokor petrezselyemzöld, aprítva
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés
A spárgát alaposan megtisztítjuk, földaraboljuk, és a fejeket félretesszük.
Egy evőkanál vajat az olajjal közepes lángon összemelegítünk. Ráöntjük a hagymát, finoman megsózzuk és 2-3 percig kevergetjük. Ráreszeljük a fokhagymát, és pár másodpercig pirítjuk.
Hozzáadjuk a feldarabolt spárgaszárat, 1-2 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével. Cukrozzuk, pár csepp citromlével, sóval ízesítjük. Fedő alatt 10-12 perc alatt puhára főzzük. Ekkor beleöntjük a tejszínt, és további egy percig forraljuk. A keményítőt a tejföllel és 2-3 kanál főzőlével kikeverjük, majd besűrítjük be vele a főzeléket. Ekkor már ne forraljuk tovább.
Ráreszeljük a citromhéjat, belefacsarjuk a citromlevet, ha még szükséges utánacukrozzuk, és beleforgatjuk a friss petrezselyemzöld kétharmadát.
Egy serpenyőben összeolvasztuk a maradék vajat egy kanál olívaolajjal és 3-4 perc alatt megpároljuk benne a félretett spárgafejeket. Tálaláskor a főzelék tetejére halmozzuk, és megszórjuk frissen őrölt borssal, és a maradék petrezselyemmel.