Citromolaj, rozmaringolaj, fokhagymás chiliolaj és citromolajos saláta

Hozzávalók
- Citromolaj:
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj
- 1/2 dl napraforgóolaj
- 1 citrom lereszelt héja
- Fokhagymás chiliolaj:
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj
- 1/2 dl napraforgóolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db chilipaprika
- Rozmaringolaj:
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj
- 1/2 dl napraforgóolaj
- 2 ág rozmaring
- Citromolajos saláta:
- 1 ek fehérborecet
- 3 ek citromolaj
- 1 csomag rukola
- 5 dkg lágy kecskesajt
- 1 marék dió
- 4 szelet pármai sonka
Elkészítés
Citromolaj
Egy kisebb lábosba öntjük az olajakat, melegíteni kezdjük, és közben egy zöldségpucolóval belehámozzuk a citrom héját. Alacsony hőmérsékleten összefőzzük.
Halas, tenger gyümölcseivel készült, zöldséges ételekhez, és salátaöntetekhez ajánljuk!
Rozmaringolaj
Egy kisebb lábosba öntjük az olajakat, beleszórjuk a durvára vágott rozmaringot, és nagyon alacsony hőmérsékleten – 70-80 fokon hagyjuk, hogy a fűszer íze átadja magát az olajnak.
Húsokhoz – bárányhoz, szárnyasokhoz -, valamint babos ételekhez ajánljuk!
Fokhagymás chiliolaj
Egy kisebb lábosba öntjük az olajakat, beleszórjuk a magjával együtt fölkarikázott chilit, valamint a megroppantott fokhagymát, és alacsony hőmérsékleten gyakorlatilag csak melegítjük, hogy az illóolajok elkeveredjenek a főzőolajjal.
Távol-keleti, kagylós, rákos, halas, akár magyaros ételekhez is ajánljuk!
Citromolajos saláta
Egy száraz serpenyőben a diót megpirítjuk.
A borecetet a sóval, és a lassú sugárban öntött citromolajjal selymesre keverjük.
A rukolát a tányérra halmozzuk, rámorzsoljuk a kecskesajtot, ráfektetjük a pármai sonkát, meglocsoljuk a citromolajos dresszinggel, végül a tetejét megszórjuk a pirított dióval.