Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Citromolaj, rozmaringolaj, fokhagymás chiliolaj és citromolajos saláta

Adásban volt: 2015. április 21.
A recepthez tartozó videó
Házi fűszerolajat készíteni nem ördöngősség. Pataky Péter megmutatja, hogy is lehet percek alatt, minimális munkával citrom-, fokhagymás chil-, és rozmaringolajat készíteni. Extra bónusz: egy könnyű nyári saláta, saját készítésű citromolajjal!
2016. július 17.

Hozzávalók

  • Citromolaj:
  • 1/2 dl extra szűz olívaolaj
  • 1/2 dl napraforgóolaj
  • 1 citrom lereszelt héja
  • Fokhagymás chiliolaj:
  • 1/2 dl extra szűz olívaolaj
  • 1/2 dl napraforgóolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db chilipaprika
  • Rozmaringolaj:
  • 1/2 dl extra szűz olívaolaj
  • 1/2 dl napraforgóolaj
  • 2 ág rozmaring
  • Citromolajos saláta:
  • 1 ek fehérborecet
  • 3 ek citromolaj
  • 1 csomag rukola
  • 5 dkg lágy kecskesajt
  • 1 marék dió
  • 4 szelet pármai sonka

Elkészítés

Citromolaj

Egy kisebb lábosba öntjük az olajakat, melegíteni kezdjük, és közben egy zöldségpucolóval belehámozzuk a citrom héját. Alacsony hőmérsékleten összefőzzük.

Halas, tenger gyümölcseivel készült, zöldséges ételekhez, és salátaöntetekhez ajánljuk!

Rozmaringolaj

Egy kisebb lábosba öntjük az olajakat, beleszórjuk a durvára vágott rozmaringot, és nagyon alacsony hőmérsékleten – 70-80 fokon hagyjuk, hogy a fűszer íze átadja magát az olajnak.

Húsokhoz – bárányhoz, szárnyasokhoz -, valamint babos ételekhez ajánljuk!

Fokhagymás chiliolaj

Egy kisebb lábosba öntjük az olajakat, beleszórjuk a magjával együtt fölkarikázott chilit, valamint a megroppantott fokhagymát, és alacsony hőmérsékleten gyakorlatilag csak melegítjük, hogy az illóolajok elkeveredjenek a főzőolajjal.

Távol-keleti, kagylós, rákos, halas, akár magyaros ételekhez is ajánljuk!

Citromolajos saláta

 Egy száraz serpenyőben a diót megpirítjuk.

A borecetet a sóval, és a lassú sugárban öntött citromolajjal selymesre keverjük.

A rukolát a tányérra halmozzuk, rámorzsoljuk a kecskesajtot, ráfektetjük a pármai sonkát, meglocsoljuk a citromolajos dresszinggel, végül a tetejét megszórjuk a pirított dióval.

1/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Libamell sült alma mártással és rukolás krumplipürével

Libamell sült alma mártással és rukolás krumplipürével

A hagyományokat folytatni kell! Márton nap környékén süssünk libamellet, vele sült almával és hagymával!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!