Chilis bab füstölt kolbásszal

Hozzávalók
- 50 dkg vörös bab
- 1 db sárgarépa, 1 db vöröshagyma
- 1 db szárzeller, 2 db paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- római kömény, fahéj
- olívaolaj, só
- 50 dkg darált marhahús
- 1 szál füstölt kolbász
- 5 dkg étcsokoládé
- 10 dkg cheddar sajt
- friss petrezselyem
- chiliszósz
- cayenne bors
Elkészítés
A babot előző este beáztatjuk, vagy konzerv babot is használhatunk. A beáztatott babot közepes lángon előfőzzük.
Közben elkészítjük a zöldséges alapot: az egyik felaprított vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, a másik hagymának pedig a felét aprítjuk csak fel és azt a babhoz adjuk.
A megroppantott fokhagymát feldaraboljuk és a vöröshagymával együtt hagyjuk dinsztelődni olívaolajon. Majd hozzáadjuk az apróra vágott zellerszárat is. Belereszelünk egy fél sárgarépát.
Következő körben az egészen apró kockára vágott paradicsom és kápia paprika következik.
Ha a zöldségek megdinsztelődtek, fűszerezünk római köménnyel és csipet fahéjjal. Beletesszük a darált marhahúst és megsózzuk. Ízesítjük chili szósszal és cayenne borssal. Fedő alatt fél órát főzzük.
Mikor a bab és a darált hús is megfőtt, a húshoz adjuk a felkarikázott kolbászt és pár kocka étcsokoládét.
Átszedjük a húshoz a megfőtt babot, ha szükséges öntünk még hozzá a bab főzőlevéből is és fedő alatt további 10-15 percet főzzük még.
Reszelt cheddar sajttal és friss petrezselyemmel tálaljuk.
