Céklás kecskesajtos rizottó

Hozzávalók
4-6 adag- 70 dkg cékla
- 7 dl zöldség alaplé
- 70 g vaj
- 1 nagy vöröshagyma
- 40 dkg arborio rizs
- friss kakukkfű
- 2 dl vörös bor
- 10 dkg törökmogyoró
- 15 dkg lágy kecskesajt
- tálaláshoz:
- rukola
- törökmogyoró olaj
Elkészítés
A céklákat a sütőben megsütjük.
A hagymát a vaj és olívaolaj keverékén üvegesre pároljuk.
A megpárolt hagymához hozzáadjuk a rizst, és üvegesre dinszteljük.
Amikor a rizs opálos, hozzáöntjük a vörösbort, amikor amikor elpárolgott, egy ág kakukkfűvel fűszerezzük, és elkezdjük hozzáadagolni az alaplevet.
Először a leves 1/3 részét öntjük bele, takarékra vesszük a hőt, és lefedve addig főzzük, amíg a rizs teljesen be nem szívja a levet.
Ekkor megismételjük az újabb 1/3 rész levessel.
Folyamatosan kevergetve a maradék 1/3 résszel folytatjuk.
Ezután a megsült céklát felkockázzuk, és a rizottóhoz keverjük. Ekkor ízlés szerint borsozzuk.
A legvégén belekeverjük a vajat és egy kis adag krémes kecskesajtot.
Tálaláskor a maradék kecskesajtot a rizottóra morzsoljuk, megszórjuk durvára aprított mogyoróval, és a tetejét egy-két levél rukolával díszítjük.
Baba verzió
A főtt rizst elkeverjük a sült céklával és a kecskesajttal, majd botmixerrel, vagy turmixgépben pürésítjük.