
Céklás humusz friss zöldségekkel
Hozzávalók
4-5 fő- 2 db közepes méretű cékla
- 1 db konzerv csicseriborsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek. Pisztácia olaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek. citromlé
- só, bors ízlés szerint
- 5 db sárgarépa
- 15 szál spárga
- 1 db kígyóuborka
Elkészítés
1. A céklákat becsomagoljuk alufóliába, úgy, hogy előtte olívaolajjal, sóval, borssal bedörzsöljük. Sütőben, 250 fokon 1,5 óráig sütjük. A héját letisztítjuk róla, majd kockákra vágjuk.
2. Egy edénybe beleöntjük a csicseriborsó konzerv tartalmát és hozzáadjuk a gerezd pucolt fokhagymát és a pucolt vöröshagymát. Lassú tűzön forraljuk még 1 órán keresztül.
3. Amikor kész, a folyadékon kívül az edény tartalmát a turmixgépbe tesszük, amihez hozzáadjuk még a kocákra vágott sült céklát, a Pisztácia olajat és a citromlevet. Krémes állagúra pépesítjük. Ha nincs elég folyadék ahhoz, hogy a turmixgép alaposan szét tudja vágni a csicseriborsó keveréket, akkor öntsünk hozzá még az megmaradt léből. Ha a kívánt állagot elértük, akkor sóval, borssal ízesítjük.
4. Eközben előkészítjük a zöldségeket. Az uborkát megmossuk és szeleteket vágunk belőle, a répát megpucoljuk. A spárgát és a répát, forró, lobogó, sós vízbe tesszük 2 percig, majd utána áthelyezzük egy hidegvízzel teli tálba, amit teleteszünk jégkockákkal.
Tipp: A zöldségeknél először a forralásnak, majd a jegesvízbe való merítésnek azért van jelentősége, mert a zöldségek így ugyanolyan roppanósak maradnak, de kicsit puhábbak, míg a színük sokkal élénkebb lesz, mint nyersen.
Elkészítés: 15 perc
Előkészítés: 1,5 óra
Forrás: femcafe.hu/ennivalo
