
Cékla falafel
Hozzávalók
12 darab- 400g cékla, meghámozva és felkockázva
- 120g édesburgonya, meghámozva és felkockázva
- olívaolaj
- 35g vörös quinoa
- 35g fehér quinoa
- 10g pirított mogyoró
- 10g pirított mandula
- 1 teáskanál fekete köménymag
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál harissza
- A hummuszhoz:
- 400g csicseriborsó
- 50g görög joghurt vagy kókuszjoghurt
- ½ teáskanál őrölt kömény
- ½ teáskanál őrölt koriander
- 1 evőkanál apróra vágott friss koriander
- 1 avokádó héj és mag nélkül
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és bors
- ½ evőkanál fekete köménymag a díszítéshez
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Tegyük be a céklát és az édesburgonyát egy kis olívaolajjal, és süssük puhára, kb. 20 perc alatt. Olyan puhára süssük, hogy villával össze lehessen nyomni.
2. Főzzük meg a kétféle quinoát a csomagoláson szereplő instrukciók szerint, és hagyjuk kihűlni.
3. Mozsárban törjük durvára a mogyorót, a mandulát, a kétféle köményt és a koriandert.
4. Pürésítsük a céklát és az édesburgonyát. Adjuk hozzá a megfőtt quinoát, az összetört fűszereket és a harisszát. Sózzuk, borsozzuk, és formáljunk 12 golyót, és süssük a sütőben 15 percig.
5. Közben állítsuk össze az avokádó hummuszt. Szűrjük le a csicseriborsót, és robotgéppel pürésítsük. Adjuk hozzá a joghurtot, a kétféle koriandert, a köményt, és alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá az avokádót. Keverjük hozzá, de ne keverjük el teljesen. Most jön az olívaolaj, majd sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg a fekete köménymaggal, és tálaljuk a falafellel.
Forrás: www.theguardian.com