Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Cékla falafel

Avokádó humusszal
2016. augusztus 18.

Hozzávalók

12 darab
  • 400g cékla, meghámozva és felkockázva
  • 120g édesburgonya, meghámozva és felkockázva
  • olívaolaj
  • 35g vörös quinoa
  • 35g fehér quinoa
  • 10g pirított mogyoró
  • 10g pirított mandula
  • 1 teáskanál fekete köménymag
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál harissza
  • A hummuszhoz:
  • 400g csicseriborsó
  • 50g görög joghurt vagy kókuszjoghurt
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ½ teáskanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál apróra vágott friss koriander
  • 1 avokádó héj és mag nélkül
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors
  • ½ evőkanál fekete köménymag a díszítéshez

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Tegyük be a céklát és az édesburgonyát egy kis olívaolajjal, és süssük puhára, kb. 20 perc alatt. Olyan puhára süssük, hogy villával össze lehessen nyomni.

2. Főzzük meg a kétféle quinoát a csomagoláson szereplő instrukciók szerint, és hagyjuk kihűlni.

3. Mozsárban törjük durvára a mogyorót, a mandulát, a kétféle köményt és a koriandert.

4. Pürésítsük a céklát és az édesburgonyát. Adjuk hozzá a megfőtt quinoát, az összetört fűszereket és a harisszát. Sózzuk, borsozzuk, és formáljunk 12 golyót, és süssük a sütőben 15 percig.

5. Közben állítsuk össze az avokádó hummuszt. Szűrjük le a csicseriborsót, és robotgéppel pürésítsük. Adjuk hozzá a joghurtot, a kétféle koriandert, a köményt, és alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá az avokádót. Keverjük hozzá, de ne keverjük el teljesen. Most jön az olívaolaj, majd sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg a fekete köménymaggal, és tálaljuk a falafellel.

 

Forrás: www.theguardian.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Feketeribizli borsos cékla

Feketeribizli borsos cékla

A megszokottól kicsit eltérő ízek feldobják a hétköznapokat. A céklát ezúttal feketeribizli ecettel ízesítettem, és hogy a gyümölcsös ízt még jobban kihangsúlyozzam, feketeribizli borsot szórtam rá és aszalt szilvát vagdostam a tetejére. Az ecetet helyettesíthetjük fehér balzsamecettel vagy bármilyen gyümölcsös ecettel (pl. alma, málna). Különleges bors hiányában használjunk szecsuáni borsot, az kiemeli a cékla édeskésségét.
Diétás, sült céklasaláta

Diétás, sült céklasaláta

Egyszerű, gyors, egészséges, diétás céklasaláta.
Céklakrémleves

Céklakrémleves

Céklaleves különleges fűszerezéssel: csillagánizzsal, vörösborecettel és kókusztejjel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.