Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Calzone - Pizzatáska paradicsomos, ricottás töltelékkel

A calzone magyarul nadrágszárat jelent, de nem ebben a szuper receptben! A pizzatésztából készült batyut most fűszeres, paradicsomos ricottás töltelékkel ajánljuk.
2015. november 25.

Hozzávalók

4 személyre
  • Tészta 4 személyre / 8 kis calzone:
  • 50 dkg finomliszt, és egy kevés a munkafelületre
  • 2 púpozott teáskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 6 ek olívaolaj
  • 2 dl langyos víz
  • 1 egész tojás a tetejére
  • Töltelék 4 személyre:
  • 1 fej vöröshagyma, csíkokra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 doboz hámozott konzerv paradicsom
  • 1 tk só
  • 10 tekerésnyi frissen őrölt fekete bors
  • 1 púpos tk oregano
  • 8 dkg magozott fekete olajbogyó, felkarikázva
  • 20 dkg ricotta

Elkészítés

A calzone tésztájához mérd a lisztet egy nagy tálba. Add hozzá a sót és az életsztőt. Képezz egy mélyedést a közepébe, öntsd bele az olajat és a vizet.
Lisztes kézzel dogozd össze, és miután összeállt a tészta, gyúrd még öt percig, hogy szép sima és rugalmas legyen.
Egy tiszta konyharuhával letakarva meleg, huzatmentes helyen keleszd 1,5-2 órán át, míg a tészta a duplájára nő.

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit. A hámozott paradicsomról csöpögtesd le a levét, amennyire lehetséges, és burgonya nyomóval törd össze. Keverd hozzá a hagymát, a fokhagymát, az oreganot, sózd, borsozd.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, formázz szabályos gombócokat, így könnyebb lesz belőlük nagyjából szabályos köröket nyújtani. Nyújtás előtt lisztezd be a deszkát, amin dolgozol, így nem tapad le a tészta.
A paradicsomos, fűszeres keverékből halmozz egy-egy adagot minden tésztalap felére, körben hagyj szabadon egy 1-2 cm-es peremet. A paradicsomos ragu tetejére halmozz 1-1 púpos evőkanálnyi ricottát és oszd el egyenletesen a 8 calzone tetején a felkarikázott olajbogyót.
A széleket nedvesítsd be egy kenőecset segítségével vízzel, hajtsd félbe a tésztát, végül alaposan nyomkodd össze a széleket. A kész calzonékat sorakoztasd a sütőpapírral kibélelt tepsire és kend meg tojással, hogy szép színt kapjanak a sütőben.
180 fokra előmelegített sütően, a középső bordamagasságban, légkeverésen 20 perc alatt süsd aranybarnára és ropogósra. 

 

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csípős, zöldséges penne

Csípős, zöldséges penne

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető ebéd vagy vacsora ez a zöldséges, csípős penne, és mindenki odalesz érte.
Sült puding eperrel

Sült puding eperrel

A pudingról egy hűvös krém jut eszükbe, és nem egy még melegen kanalazható habkönnyű desszert. Érdemes kipróbálni, mert villámgyorsan elkészül, azonnal fogyasztható és bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
Csőben sült kolbászos-spenótos tészta

Csőben sült kolbászos-spenótos tészta

Ez a recept akkor jön jól, ha első pillantásra nincs a hűtőben semmi, amiből főzhetnénk valami finomat. Spenót és kolbász? Egy csomag száraztészta és egy kis rafinéria hozzáadásával remek és kiadós fogás varázsolható belőlük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?