
Burgonyakrémleves – a hideg ellenszere
Decemberben bizony már hideg van, ezt nehéz vitatni, még akkor is, ha az időjárás idén elég furcsán alakult. Ilyenkor minden olyan étel jól jön, ami átmelegít. Mindig is a krémlevesek rajongója voltam – ebben biztosan közrejátszik az is, hogy kevésbé szeretem a főtt zöldségeket, mint a sülteket –, ezért ha zöldségleves, akkor nekem úgy működik jól, ha pépesítve van.
A krumplileves szerény fogás, talán nincs is kellően elismerve. De ez az olcsó alapanyag remekül átlényegül laktató és lelket melengető téli étekké, nem kell hozzá más mint kevés hagyma, rozmaring, tejszín és bacon.
Hozzávalók
4 személyre- 2 ek. olívaolaj
- 4-5 szelet bacon
- 1 közepes vöröshagyma durvára vágva
- 2 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
- 3 kisebb ág rozmaring
- 1 kg burgonya meghámozva, felkockázva
- 1 ½ l csirke- vagy zöldségalaplé vagy víz
- só, bors ízlés szerint
- 1-1 ½ dl tejszín
Elkészítés
Először a bacont sütjük ropogósra. Felhevítjük az olajat egy serpenyőben, és belefektetjük a baconszeleteket. Lassú tűzön, hogy kiengedje a zsírját, ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedjük. Ha kihűlt, összemorzsoljuk és félretesszük.
Leöntjük a zsír nagy részét, kb. 1 evőkanálnyit hagyunk meg. Rádobjuk a hagymát, 2-3 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és ezzel is pároljuk 1-2 percig. Rádobjuk a rozmaringot és a krumplit, átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Puhára főzzük a burgonyát, majd botmixerrel vagy turmixban pürésítjük a levest (vegyük ki a rozmaringot előtte). Hozzáadjuk a tejszínt, forralunk egyet rajta, majd a baconmorzsával megszórva tálaljuk.