
Burgonya, de nem olyan és nem úgy...
Mindig, amikor erre az ételre gondolok, eszembe jut, amikor a büszkeségemet – vagyis ezt a “tortát” látva – a férjem megkérdezte, hogy “ja, akkor hagymás krumpli a köret?” Most komolyan, ez nem csak egy szimpla hagymás tört burgonya kicsit másképpen… Ki kell, hogy kérjem magamnak ezt a feltételezést. Valóban van benne hagyma, és van benne burgonya, de azért messze van az általunk ismert, hagyományos körettől. Ez igenis egy torta, burgonyatorta, kifinomult ízekkel, és állaggal is. Itt ugyanis arról van szó, hogy a burgonyát a héjában sütjük meg, amitől kevésbé lesz vizes, a hagymát külön karamellizáljuk, ami… ugye nem kell mondanom, hogy a karamellizált hagyma az valami fenséges, friss szerecsendió, kakukkfű, hát hol van ez a zsíros, paprikás hagymás krumplitól? (nem mintha nem imádnám, a nagymamám kissé leégetett hagymás krumplijáért egyenesen odavoltam, na). Úgyhogy engem senki se sértegessen, ez nem az a szokványos köret, sőt. Pláne, hogy nem is csak köretként állja meg a helyét, hanem akár önmagában is, mondjuk akkor azért egy salátát el tudok képzelni mellé. És mivel tortaformában sül, nevezzük szépen tortának a kedvemért, lehet, hogy még a végén gyertyát is szúrok bele.
Hozzávalók
- 4 nagyobb burgonya
- 2 nagyobb fehér hagyma
- ½ tk őrölt szerecsendió
- só, bors
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj a kikenéshez
- 1 tojás
- 2 ek tejszín
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra, és egy kb. 20 cm átmérőjű csatos tortaformát vajazz ki és felhasználásig tedd a hűtőbe. A burgonyákat folyóvíz alatt alaposan dörzsöld le, majd tedd a sütőbe kb. 1 ½ órára, hogy megsüljön. Közben tisztítsd meg a hagymát és szeleteld fel, majd hevítsd fel az olajat és dobd rá a hagymát. Sózd meg, és 10 percig közepes lángon hagyd párolódni, majd amikor már elfőtte a levét, tedd alacsonyabbra a lángot, fedd le, és néha keverj rajta egyet. Hagyd nagyjából 35 percig karamellizálódni, majd tedd félre. A puha burgonyákat vedd ki a sütőből és hagyd hűlni. Amikor már kezelhető hőmérsékletű kanalazd ki a belsejét a héjából egy tálba. Add hozzá a lehűlt hagymát, a szerecsendiót, a tojást és a tejszínt, sózd, borsozd, majd óvatosan keverd össze, hogy darabos maradjon, elvégre nem burgonyapürét készítünk. Ezt az egész keveréket borítsd a kivajazott formába, és mehet a sütőbe 45 percre. Ha kész, vágd körbe, hogy könnyebben kijöjjön, majd vedd le az oldalát. Ha nem csatos a formád, akkor borítsd egy tálaló tányérra. Szórd meg friss kakukkfűvel és melegen tálald.