
Brokkolis-sóskás tésztasaláta (gluténmentes)
Hozzávalók
4 adag- 1 fej brokkoli, rózsákra szedve
- ½ dl olívaolaj
- 10 dkg sonka
- 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
- 1 zöld chilipaprika, vékony szeletekre vágva
- 1 citrom leve és héja
- 2 marék sóskalevél, csíkokra vágva
- 40 dkg gluténmentes penne
- 6-7 dkg parmezán, reszelve
- só, bors
Elkészítés
A brokkolirózsákat blansírozzuk, azaz 3 percre lobogó forró vízbe dobjuk, majd jeges vízben lehűtjük, lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben 1 evőkanál olajon 1-2 perc alatt átsütjük a sonkaszeleteket. Kiszedjük, kisebb darabokra tépkedjük.
A serpenyőbe öntjük a többi olajat, felhevítjük, és 2-3 perc alatt megsütjük benne a fokhagymaszeleteket. Az olajjal együtt átöntjük egy nagy tálba. Hozzákeverjük a chilit, a citrom reszelt héját és levét, aztán beledobjuk a sóskacsíkokat, összeforgatjuk.
A tésztát lobogó sós vízben 10 perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, a főzővízből megőrzünk ½ dl-t. A tésztát a sóskára dobjuk, összeforgatjuk, aztán a blansírozott brokkolit és a félretett főzővizet is hozzákeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és reszelt parmezánnal, meg a sonkadarabokkal meghintve tálaljuk.
