Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Bőrös sertéskaraj sült burgonyával

Adásban volt: 2015. október 22.
A recepthez tartozó videó
Pataky Péter most megmutatja lépésről lépésre, hogyan készül a ropogós, bőrös karaj.
2015. október 22.

Hozzávalók

  • 1 kg sertéskaraj
  • só, bors
  • rozmaring
  • 1 db paradicsom
  • 1 dl alaplé
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • vöröshagyma
  • 1 kg krumpli
  • olívaolaj
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

A karaj csontját egy bárd segítségével vágjuk be, majd egy filézőkéssel fejtsük le a húsról. A bőrös zsíros részt irdaljuk be, és sózzuk meg  alaposan. Ha több időnk van, áztassuk be 4-5 órára sós páclébe a karajt. A pácléhez 3 liter vízben keverjünk el 25 dkg sót.
Rakjuk forró, 230 fokos sütőbe és pirítsuk hólyagosra a karajt.

Közben a megmosott krumplit hámozás nélkül, felkarikázzuk és egy tűzálló tálba rendezzük. A vöröshagymát meghámozzuk, félbevágjuk és felkarikázzuk, ez szintén mehet a tűzálló tálba a krumplira a megroppantott fokhagyma gerezdekkel együtt. Megszórjuk friss rozmaringgal és meglocsoljuk bőven olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, belekarikázunk egy paradicsomot és rákenünk egy kocka puha vajat.
Felöntjük az alaplével és jól elkeverjük.

Mikor a karaj már megpirult óvatosan tegyük át a hagymás krumplira és 180 fokos sütőben további 25-30 percig süssük.

Ha elkészült, a sütőből kivéve, szeletelés előtt hagyjuk állni 20 percet, majd gyömbéres almakompóttal kínáljuk.

3.7/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!