
Borkorcsolyák egybegyúrva: almás sajtos pite
Az alma és a sajt jó barátok, egy pohár finom bor mellé kifejezetten remek harapnivalók. Azért szeretem ezt a pitét, mert egyesíti a két összetevő erényeit.
Hozzávalók
- 4 db nagyobb alma
- 10 dkg kemény sajt (pl. ementáli vagy cheddar)
- 10 dkg kéksajt (pl. márvány)
- 1 csomag leveles tészta
- 1-2 evőkanál cukor
- 1 citrom héja
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- só, bors
Elkészítés
A meghámozott almákat nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzákevertem a cukrot és egy csipet sót. Belereszeltem a gyömbért, a citrom héját, és fűszereztem a frissen őrölt borssal.
Amíg levet eresztett, a leveles tésztát egy mélyebb tűzálló edénybe terítettem úgy, hogy kb 2-3 centis pereme legyen. A feleslegesen kilógó tésztát levágtam és félretettem. Az alma levét alaposan kinyomkodtam (isteni ital, a sütés közben elfogyott), és a tésztára terítettem. Mindezt meghintettem az egy centis kockákra vágott kemény sajttal, és rámorzsoltam a kéksajtot is. A maradék tésztából vékony csíkokat vágtam, ebből rácsot rögtönöztem a tetejére. Ezzel egyidejűleg áldoztam az esztétika oltárán, és oldottam meg a problémát, hogy mihez kezdjek a maradékkal.
Kb. 20 percet töltött 220 fokos sütőben, majd pár percig hűlni hagytam.
A kóstolás után megkérték a kezem. 🙂
