Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Borjúpaprikás, óriás grízgaluskával és csalamádéval

Adásban volt: 2015. november 12.
A recepthez tartozó videó
Hagyományos fogás, mégis extrákkal fűszerezve, hiszen a csalamádé nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is. A paprikás mellé nokedli helyett ezúttal készítsünk grízgaluskát. Nem fogunk csalódni!
2015. november 12.

Hozzávalók

  • Borjúpaprikás:
  • 50 dkg borjúnyak
  • 10 dkg kacsazsír
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • babérlevél
  • pirospaprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 dl alaplé
  • friss zöldfűszer
  • Csalamádé:
  • 1 db uborka
  • 1 db paprika
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db káposzta
  • 1 db póréhagyma
  • fehérborecet
  • cukor

  • Grízgaluska:
  • 3 db szobahőmérsékletű tojás
  • 30 dkg búzadara
  • 10 dkg puha vaj

  • 1 liter alaplé

Elkészítés

Borjúpaprikás

Egy nehéz vasedény elkezdünk melegíteni, közben a vöröshagymát finomra aprítjuk. Az edényben felolvasztjuk a zsírt és ezen karamellizáljuk a vöröshagymát. 4-5 perc dinsztelődés után hozzáadhatjuk a felkockázott paprikát.
Mikor már aranysárga színű, lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a pirospaprikát és a felkockázott húst. A hőmérsékletet feljebb véve pörköljük körbe a húst. Dobjuk bele a babérlevelet is.

Közepes hőmérsékleten pörköljük a húst, majd öntsük fel alaplével és adjuk hozzá az apró kockára vágott paradicsomot is.

Csalamádé

A káposztaleveleket, a póréhagymát, paprikát vékonyan felszeleteljük és lesózzuk. A répát meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és hajszálvékonyan ezt is felszeleteljük. Ugyanígy járunk el az uborkával is miután kikapartuk a magos belsejét.
Végül a paradicsomot félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük és ezt is belekeverjük.
Majd a fehérborecetből és a cukorból öntetet készítünk, amivel felöntjük a felcsíkozott zöldségeket és a hűtőszekrényben állni hagyjuk.

Grízgaluska

A puha vajat az egyik tojással egy kézi habverővel alaposan kikeverjük, közben sózzuk. Hozzáadjuk a búzadarát, folyamatosan kevergetve, míg egy lágy masszát nem kapunk. Hagyjuk állni 10-15 percet, ezalatt besűrűsödik.

Felforrósítjuk az alaplevet, s mikor gyöngyözve forr, két evőkanál segítségével szaggassuk bele a galuskákat. Lefedve 10-15 percig főzzük az éppen csak gyöngyöző alaplében, nehogy szétessen.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Vegán „paprikás krumpli”

Vegán „paprikás krumpli”

Sütőtökös paprikás krumpli sárgarépával, lencsével és sok fűszerrel. Nem csak vegánoknak!
Malacpofa paprikás, almás-tejfölös káposztával

Malacpofa paprikás, almás-tejfölös káposztával

Egy tévedhetetlen legényfogó étel: minden férfi álma egy malacpofa paprikás, tejfölös káposztával és egy jó pofa sörrel. Frideczky András, a Gellért Söröző és Brasserie séfje útmutatásával pedig az elkészítés sem tűnik kivitelezhetetlennek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?