Borjúpaprikás, óriás grízgaluskával és csalamádéval

Hozzávalók
- Borjúpaprikás:
- 50 dkg borjúnyak
- 10 dkg kacsazsír
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- babérlevél
- pirospaprika
- 1 db vöröshagyma
- 2 dl alaplé
- friss zöldfűszer
- Csalamádé:
- 1 db uborka
- 1 db paprika
- 1 db sárgarépa
- 1 db káposzta
- 1 db póréhagyma
- fehérborecet
- cukor
- só
- Grízgaluska:
- 3 db szobahőmérsékletű tojás
- 30 dkg búzadara
- 10 dkg puha vaj
- só
- 1 liter alaplé
Elkészítés
Borjúpaprikás
Egy nehéz vasedény elkezdünk melegíteni, közben a vöröshagymát finomra aprítjuk. Az edényben felolvasztjuk a zsírt és ezen karamellizáljuk a vöröshagymát. 4-5 perc dinsztelődés után hozzáadhatjuk a felkockázott paprikát.
Mikor már aranysárga színű, lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a pirospaprikát és a felkockázott húst. A hőmérsékletet feljebb véve pörköljük körbe a húst. Dobjuk bele a babérlevelet is.
Közepes hőmérsékleten pörköljük a húst, majd öntsük fel alaplével és adjuk hozzá az apró kockára vágott paradicsomot is.
Csalamádé
A káposztaleveleket, a póréhagymát, paprikát vékonyan felszeleteljük és lesózzuk. A répát meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és hajszálvékonyan ezt is felszeleteljük. Ugyanígy járunk el az uborkával is miután kikapartuk a magos belsejét.
Végül a paradicsomot félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük és ezt is belekeverjük.
Majd a fehérborecetből és a cukorból öntetet készítünk, amivel felöntjük a felcsíkozott zöldségeket és a hűtőszekrényben állni hagyjuk.
Grízgaluska
A puha vajat az egyik tojással egy kézi habverővel alaposan kikeverjük, közben sózzuk. Hozzáadjuk a búzadarát, folyamatosan kevergetve, míg egy lágy masszát nem kapunk. Hagyjuk állni 10-15 percet, ezalatt besűrűsödik.
Felforrósítjuk az alaplevet, s mikor gyöngyözve forr, két evőkanál segítségével szaggassuk bele a galuskákat. Lefedve 10-15 percig főzzük az éppen csak gyöngyöző alaplében, nehogy szétessen.
