Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Bólyi túróslepény

Ez az egyszerűen elkészíthető túrós desszert, minden kezdő háziasszony álma! F. Nagy Angéla egyik legsikeresebb receptje, amit megjelenése környékén háziasszonyok ezrei készítették.
2016. február 18.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 5 dkg vaj
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 8 dkg porcukor
  • 1/2 cs vaníliáscukor
  • 25 dkg tehéntúró
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1/4 csomag sütőpor
  • 1/2 db citrom héja
  • csipet só

Elkészítés

A lisztet, a porcukrot meg a sütőport egy zacskóba töltjük, és alaposan összerázzuk. Egy kisebb tepsit a vaj felével kikenünk, majd a lisztes cukor felét beleszórjuk. Krumplinyomó segítségével a tetejére nyomjuk (vagy csak rámorzsoljuk) a túrót, és megszórjuk az alaposan átmosott mazsolával, a reszelt citromhéjjal, meg a vaníliás cukorral. Erre hintjük a cukros liszt maradékát, majd az egészet egyenletesen leöntjük a tojással simára kevert tejjel. A vaj maradékát a tetejére morzsoljuk, és a forró sütőben öt percig erős (220 fokos), majd takaréklánggal (120 fokos) szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és langyosan vagy hidegen fölszeletelve tálaljuk. Különlegessége, hogy a tésztát se gyúrni, se keverni nem kell, csak szórni, önteni, és mégis habkönnyű túrós lepényt kapunk. 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.