Benedikt tojás kemencés sonkával

Hozzávalók
- 6 tojás
- 25 dkg vaj
- 1 dl fehérbor
- 1 dl fehérborecet
- 1 salotta
- 10 szem fehérbors
- 20 dkg kemencés sonka
- 1 bagett
Elkészítés
Hollandi mártás
Egy lábosban a fehérbort a felszeletelt mogyoróhagymával melegíteni kezdjük. Megszórjuk fehérborssal és egy kevés fehérborecetet öntünk hozzá. Elfőzzük az alkoholtartalmát, és beforraljuk.
Egy másik lábosban gőz fölött a két tojássárgájához öntjük a boros mártást, és habverővel habosra keverjük. Amikor a tojás már krémes, lassan hozzáöntjük a langyos, tisztított vajat (a felolvasztott vajról leszedjük a habot). Sózzuk, borsozzuk.
Buggyantott tojás
A vizet egy kevés ecettel felforraljuk. Ekkor megkeverjük, és a keletkezett örvény közepébe ütjük a jéghideg, friss tojást. Ezzel a technikával jó eséllyel egyben marad.
Amikor elkészült, egy tál hideg vízbe tesszük.
Felhasználás előtt meleg vízben átmelegítjük.
A sonka- és a bagett szeleteket forró serpenyőben, kevés olívaolajon megpirítjuk.
Tálaláskor először a bagettre fektetjük a sonkát, erre csúsztatjuk a buggyantott tojást, és a tetejére csurgatjuk a hollandi mártást.
