Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Bélszín rozmaringkéregben porcinivel és portói mártással

2016. október 16.

Hozzávalók

6-8 főre
  • A bélszínhez:
  • 1,35 kg bélszín

  • 30 g szárított porcini gomba
  • 2 evőkanál friss rozmaring, finomra vágva
  • 1 teáskanál szemes fekete bors
  • olívaolaj
  • A portói mártáshoz:
  • 15 g szárított porcini gomba, ¾ csésze vízzel felöntve, az áztatóvízre később még szükség lesz
  • 3 evőkanál sózatlan vaj
  • 1 közepes fej hagyma, finomra vágva
  • 1 csésze portói bor
  • 1 csésze nehéz vörös bor
  • 2 ág rozmaring
  • ½ teáskanál só, ill. ízlés szerint

Elkészítés

Bélszín:

1. Sózzuk be a húst, majd tegyük a hűtőbe 4-24 órás időtartamra. 30 perccel sütés előtt vegyük ki a hűtőből.

2. Melegítsük elő a sütőt 205 Celsius fokra. Keverjük össze a gombát, a rozmaringot és a borsot, és tegyük egy darálóba. Daráljuk finom porrá. Dörzsöljük be a húst olíva olajjal. Kenjünk be a rozmaringos-gombás keverékkel. (Figyeljünk rá, hogy a gomba teljesen száraz legyen, hogy ne tegye tönkre a darálót. Ha még nedvesek, a sütőben ki tudjuk szárítani őket.)

3. Közepes lángon forrósítsuk fel 1 evőkanál olívaolajat egy széles serpenyőben. Adjuk hozzá a marhahúst, és minden oldalán süssük meg 8 perc alatt. Tegyük át egy tepsibe, és rakjuk be a sütőbe  Addig süssük, amíg a beleszúrt hőmérő 52 Celsius fokot mutat, ez kb. 30 perc. Vegyük ki a sütőből, és tegyük át egy vágódeszkára. Alufóliával takarjuk le, és pihentessük 15 percig.

4. 6 cm vastag szeletekre vágjuk, portói mártással tálaljuk.

 

Portói mártás:

1. Szűrjük le a gombát egy papírtörlőn keresztül egy kis tálban. Tegyük félre a folyadékot. A gombát vágjuk durvára.

2. A húsnál már használt serpenyőbe tegyünk 1 evőkanál vajat, a hagymát és a felvágott gombát. Közepes lángon pároljuk addig, amíg a hagyma üveges nem lesz.

3. Öntsük hozzá a portóit, a lesült részeket kapargassuk fel. Adjuk hozzá a vörös bort, a gombalevet és a rozmaringot. Forraljuk fel, és fedő nélkül főzzük addig, amíg a fele elpárolog. Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Egy finom szűrőn szűrjük át egy a kis lábosba, a szilárd részekre már nem lesz szükség.

4. Forrósítsuk fel a szószt, egyenként adjunk hozzá 2 evőkanál vajat. Tálalásig tartsuk melegen.

 

Forrás: www.food52.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tatárbifsztek (brüsszeli változat) ropogós sült krumplival

Tatárbifsztek (brüsszeli változat) ropogós sült krumplival

Tatárbifsztek, talán kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk, de kár volna kihagyni.
Serpenyős sertéskaraj klasszikus zöldfűszer mártással

Serpenyős sertéskaraj klasszikus zöldfűszer mártással

Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük ezt a serpenyőben sült karajt, melyet a zöld fűszeres mártás tesz különlegessé.
Vörösboros pirított kolbász és juhsajt birsalmasajttal

Vörösboros pirított kolbász és juhsajt birsalmasajttal

Kolbász, olívabogyó, birsalmasajt, sonka, juhsajt = kínálótál, amin mindenki megtalálja a neki valót.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?