Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Békebeli márványkuglóf gluténmentesen

Akár húsvétra is elkészíthetjük ezt a márványos kuglófot. Semmivel sem bonyolultabb gluténmentes lisztből, így az arra érzékenyek is nyugodtan élvezhetik a süteményes pillanatokat.
2016. március 11.

Hozzávalók

  • 5 tojás
  • 25 dkg vaj, szobahőmérsékleten
  • 25 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg gluténmentes süteményliszt (pl. Glutenno Dolce Vita süteményliszt)
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál rum
  • 2-3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál tejjel kikeverve
  • a formához kevés vaj és rizsliszt

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük egy nagy tálban.
Egy másik keverőtálban kézi robotgéppel alaposan összehabosítjuk a vajat, a cukrot és a vaníliát. Egyesével belekeverjük a tojássárgákat, ezzel is jól kihabosítjuk. Majd alacsony fokozatra kapcsoljuk a gépet, és felváltva beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet, a tejet és a rumot.
Ezután fakanállal hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.

A masszát elfelezzük, és az egyik adaghoz forgatjuk a tejjel elkevert kakaóport.

A kétféle tésztát egy kivajazott, rizsliszttel meghintett 21 cm-es kuglófformába kanalazzuk úgy, hogy 2 evőkanál sárga tészta mellé 2 evőkanál kakaós kerüljön. A kétféle tésztát ezután villával átkeverjük egyszer-kétszer, hogy kicsit összekeveredjenek.

A kuglófot 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.  10 percig még a formában hagyjuk, utána kifordítjuk, és úgy hűtjük ki teljesen.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres répatorta (gluténmentes)

Fűszeres répatorta (gluténmentes)

Gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják ezt a nagyon-nagyon egészséges répatortát, ami nem csak finom, de meglehetősen kiadós is.
Gluténmentes nagyböjt

Gluténmentes nagyböjt

Azt gondolhatnánk, hogy annak, aki egész életében diétázik, talán túl nagy teher a böjt, a további lemondás. Pedig épp hogy nem így van: a gluténérzékenység miatt ugyanis nagyon komoly fegyelem alakul ki a diétázókban.
A tökéletes gluténmentes piskóta

A tökéletes gluténmentes piskóta

Végre egy olyan étel, ahol kifejezetten előny, hogy gluténmentes lisztből készül! A ragasztó hatású glutén nélkül ugyanis sokkal könnyebb, légiesebb lesz a tészta. Érdemes figyelni, hogy amennyiben nem valamilyen nagy nedvességtartalmú krémmel töltjük be, tegyünk a tésztába egy kis zsiradékot, mert ennek hiányában gyorsan kiszárad. A gluténmentes piskótát sokan készítik csak rizslisztből, vagy csak kukoricalisztből, ám tapasztalatunk szerint keményítővel összeállított lisztkeverékből sokkal finomabb lesz. Kiválóan használhatóak még hozzá a készen kapható gluténmentes süteményliszt keverékek is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?