
Békebeli márványkuglóf gluténmentesen
Hozzávalók
- 5 tojás
- 25 dkg vaj, szobahőmérsékleten
- 25 dkg cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg gluténmentes süteményliszt (pl. Glutenno Dolce Vita süteményliszt)
- 1 dl tej
- 1 evőkanál rum
- 2-3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál tejjel kikeverve
- a formához kevés vaj és rizsliszt
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük egy nagy tálban.
Egy másik keverőtálban kézi robotgéppel alaposan összehabosítjuk a vajat, a cukrot és a vaníliát. Egyesével belekeverjük a tojássárgákat, ezzel is jól kihabosítjuk. Majd alacsony fokozatra kapcsoljuk a gépet, és felváltva beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet, a tejet és a rumot.
Ezután fakanállal hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
A masszát elfelezzük, és az egyik adaghoz forgatjuk a tejjel elkevert kakaóport.
A kétféle tésztát egy kivajazott, rizsliszttel meghintett 21 cm-es kuglófformába kanalazzuk úgy, hogy 2 evőkanál sárga tészta mellé 2 evőkanál kakaós kerüljön. A kétféle tésztát ezután villával átkeverjük egyszer-kétszer, hogy kicsit összekeveredjenek.
A kuglófot 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. 10 percig még a formában hagyjuk, utána kifordítjuk, és úgy hűtjük ki teljesen.
