Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Beignet, a francia fánk

Fánkot enni farsang környékén szinte kötelező, a franciáké, a beignet, pedig a világ egyik legjobbja. Könnyű elkészíteni, a tésztája fantasztikus, és gyakorlatilag abbahagyhatatlan az evése.
2016. február 7.

Hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 2 pohár kefir
  • 3 dkg friss élesztő, vagy 4 teáskanál szárított
  • 3 dkg cukor
  • 45 dkg liszt
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor

Elkészítés

A tejet csak felmelegítjük, ügyelve, hogy ne forrjon fel.
Beleöntünk két pohár kefirt, megcukrozzuk és belemorzsoljuk az élesztőt.
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, és az élesztős tejhez adjuk.
Alaposan összekeverjük, azonban dagasztani nem kell, csak nokedlihez hasonlóan összeállítani. Konyharuhával letakarva kb. egy órát kelesztjük.
Amikor duplájára nőtt, vastagon lisztezett deszkára húzzuk, és a tetejét is alaposan megszórjuk liszttel.
Az átlagosnál jobban ragad a tészta, de ez nem baj. Kb. ujjnyi vastag téglalappá nyomkodjuk, és egy lisztezett késsel négyzeteket vágunk belőle. Nem túl nagyokat, hozzávetőleg 5×5 centiseket.
A fánknál szokásos módon, kb. 160 fokos olajban szép pirosra sütjük. Törlőpapírral bélelt tálra szedjük, és tálalás előtt bőven megszórjuk porcukorral.

1/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!