
Beignet, a francia fánk
Hozzávalók
- 2 dl tej
- 2 pohár kefir
- 3 dkg friss élesztő, vagy 4 teáskanál szárított
- 3 dkg cukor
- 45 dkg liszt
- fél teáskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- olaj a sütéshez
- porcukor
Elkészítés
A tejet csak felmelegítjük, ügyelve, hogy ne forrjon fel.
Beleöntünk két pohár kefirt, megcukrozzuk és belemorzsoljuk az élesztőt.
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, és az élesztős tejhez adjuk.
Alaposan összekeverjük, azonban dagasztani nem kell, csak nokedlihez hasonlóan összeállítani. Konyharuhával letakarva kb. egy órát kelesztjük.
Amikor duplájára nőtt, vastagon lisztezett deszkára húzzuk, és a tetejét is alaposan megszórjuk liszttel.
Az átlagosnál jobban ragad a tészta, de ez nem baj. Kb. ujjnyi vastag téglalappá nyomkodjuk, és egy lisztezett késsel négyzeteket vágunk belőle. Nem túl nagyokat, hozzávetőleg 5×5 centiseket.
A fánknál szokásos módon, kb. 160 fokos olajban szép pirosra sütjük. Törlőpapírral bélelt tálra szedjük, és tálalás előtt bőven megszórjuk porcukorral.