
Bazsalikompesztós burgonyafőzelék
Hozzávalók
2-3 adag- 1 ek vaj
- 3 ek olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 1,2 kg burgonya (meghámozva kb. 1 kg) kockázva
- 5 dl alaplé
- 2 db babérlevél
- 1 dl tejföl
- 1-2 ek étkezési keményítő
- 2 cikk citrom reszelt héja, kifacsart leve
- só
- frissen őrölt bors
- A pesztóhoz:
- 3 dkg friss bazsalikom levelei, forrázva (2-3 levelet tegyünk félre)
- 3 ek olaj
- 1 kisebb gerezd fokhagyma, szeletelve
- 5-6 szem dió, durvára aprítva (harmadát tegyük félre)
- só
- bors
Elkészítés
Egy nagyobb lábosban közepes lángon olvasszuk össze az olajat a vajjal.
Adjuk hozzá a hagymát, finoman sózzuk meg, majd 4-5 percig fonnyasszuk. Borítsuk bele a burgonyát, öntsük fel az alaplével, sózzuk 1 tk sóval, dobjuk bele a babérlevelet és fedjük le. Forrástól számítva 10-12 perc alatt főzzük meg. Ne főzzük túl, maradjon kicsit ress.
Egy szűk merőkanálnyit vegyünk külön, pürésítsük, majd adjuk vissza az alaphoz. A tejfölt keverjük ki a keményítővel és 1-2 kanál főző lével, majd sűrítsük be vele a főzeléket.
Egy magas falú mérőedénybe tegyük bele a pesztó alkotóit és egy botmixerrel pürésítsük össze. (a bazsalikomot 1 perc alatt forrázzuk le a burgonya főzőlevében, majd hideg vízben hűtsük le, nyomkodjuk ki).
A főzeléket az ízlésünknek megfelelő mennyiségű pesztóval ízesítsük. Tálalásnál durvára aprított pirított dióval, aprított bazsalikommal díszítsük a tányérunkat.