Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Bárányhúsos derelye korianderes hagymamártással

Adásban volt: 2016. június 29.
A recepthez tartozó videó
Szabó Kevin az Európa Bajnokságot nyert magyar Bocuse d'or csapat tagja egy igencsak összetett fogást mutatott Péternek. Bonyolult de nem lehetetlen! Várjuk ezzel a vendégeket.
2016. július 3.

Hozzávalók

  • Derelye:
  • 1 csomag Wonton tészta
  • 5 db tojás
  • 20 dkg darált báránylapocka
  • 20 dkg füstölt zsírszalonna
  • Korianderes hagymamártás:

  • 4 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 dl tokaji furmint
  • 30 dkg vaj
  • 1 csokor koriander
  • 2 csipet koriandermag
  • 3 csokor újhagyma
  • sóban eltett citrom
  • 2 dl almaecet
  • 3 ek méz
  • 0,5 dl víz
  • Fűszeres pirított zabpehely:
  • 20 dkg zabpehely
  • 1-2 db friss chili
  • kacsazsír
  • friss kakukkfű
  • kecskesajt
  • alaplé

Elkészítés

Zsírpapírral kibélelt tepsibe nagyobb mennyiségű sót rakunk, ez lesz az ún. “sóágy” amire kerül a félbevágott vöröshagyma, lefelé fordítva. Meleg sütőben fél óra alatt besütjük.a kész, héjától megszabadítjuk, és leveleire szedjük, majd fehérborecetből, mézből és sóból készült dresszinggel leöntjük. Hagyjuk marinálódni, végül forró serpenyőben karamellizáljuk.
A zabot leszitáljuk, a nagyobb szemeket olvasztott kacsazsíron egy serpenyőben aranyszínűre megpirítjuk. Ha kész, egy konyhai papírtörlőre kiszedve leitatjuk, vágunk bele kimagozott chilipaprikát, felkockázott sóban eltett citrom héját és friss kakukkfüvet.
Közeben felkarikázunk három fej hagymát, megsózzuk és vajban megdinszteljük. Majd felöntjük a fehérborral. Ha megfőtt a hagyma, összeturmixoljuk korianderzölddel, és felkarikázott újhagymával. Átpasszírozzuk.

A darált bárányhúst összekeverjük a felkockázott szalonnával, megsózzuk. Lapos kis pogácsákat formázunk belőle és kevés olívaolajon körbepirítjuk. Becsomagoljuk a wonton tésztába és forrásban lévő alaplében kifőzzük.
tálalás előtt citromhájas-fokhagymás-kakukkfüves olvasztott vajon megfuttatjuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Keleties bárányburger karfiol tabbouleh-vel és párolt újrépával

Keleties bárányburger karfiol tabbouleh-vel és párolt újrépával

Ha szombat, akkor biopiac. Ilyenkor meglódul a család és a barátok, hogy közösségi eseménnyé formáljuk a beszerzést: a gyerekeket a játszótéren őrzik a fröccsöző apukák, akikhez egy hosszabb-rövidebb standturné után mi, anyukák is csatlakozunk. Nem ritkán valamelyikünknél landol a társaság, és otthoni keretek között zajlik tovább a bandázás immáron a frissen bevásárolt finomságokból kanyarított kajakísérettel. Ajánlom szeretettel ezt a társasági létformát, ahogy az alábbi receptet is!
Báránycsülök, tavaszi babraguval

Báránycsülök, tavaszi babraguval

Fantasztikus, tavaszi egytálétel. Sok-sok zöldséggel, fűszernövénnyel és egy omlós bárány csülökkel.
Báránysaslik és retek tzatziki

Báránysaslik és retek tzatziki

Könnyen és gyorsan elkészíthető tavaszias étel, akár a húsvéti asztalra is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.