Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Báránycsülök, tavaszi babraguval

Adásban volt: 2015. május 14.
A recepthez tartozó videó
Fantasztikus, tavaszi egytálétel. Sok-sok zöldséggel, fűszernövénnyel és egy omlós bárány csülökkel.
2016. április 20.

Hozzávalók

  • 1 báránycsülök
  • 2 sárgarépa
  • 2 szárzeller
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 5 db hónapos retek
  • 2 ek paradicsompüré
  • 16 dkg só
  • bors
  • 1 l alaplé
  • 30 dkg nagyszemű bab beáztatva
  • kakukkfű
  • babérlevél
  • rozmaring
  • 2 dl vörösbor
  • olívaolaj

Elkészítés

A báránynak sópácot készítünk: 2 liter vízben feloldunk 16 dkg sót. Pár decit kiveszünk belőle, felforraljuk és beleszórjuk a felaprított fűszereket: kakukkfű, rozmaring, babérlevél, újhagyma és fokhagyma kerül bele. Ha elkészült a “zöld teánk”, visszaöntjük a sós vízbe, és belehelyezzük a báránycsülköt. Egy éjszakára a hűtőben állni hagyjuk.

Másnap a csülköt kivesszük a pácból, letörölgetjük, és egy forró vas edényben, olajon körbepirítjuk.

A megmosott, megtisztított zöldségeket (sárgarépa, vöröshagyma, szárzeller, retek) nagyobb darabokra vágjuk, és a csülök mellé szórjuk. 15-20 perc múlva – mikor a csülök és a zöldségek már megpirult -, a csülköt kivesszük.

A zöldségekhez 2 evőkanál paradicsompürét adunk. Ezt is egy kicsit lepirítjuk, majd felöntjük az alaplével és beleöntjük az előre beáztatott babot. Babérlevéllel, rozmaringággal, borssal és kevés sóval fűszerezzük. Gyöngyözve főzzük.

A vörösbor alkoholtartalmát egy külön edényben, 2-3 perc alatt elforraljuk, és ezt öntjük a babos raguhoz. Ekkor visszatesszük bele a csülköt, és 150-160 fokra előmelegített sütőben 2-2,5 órát sütjük.

Friss petrezselyemmel, kakukkfűvel és újhagymával megszórva tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csülökterrin tormás panna cottával

Csülökterrin tormás panna cottával

Péter ezúttal egy igazi pasis kajával rukkol elő, ami a húsvéti asztalon is szuperül működik.
Lassan sült, fűszeres báránycomb

Lassan sült, fűszeres báránycomb

A lassan sült, fokhagymával tűzdelt, fűszeres báránycomb, valódi ünnepi fogás, amit érdemes kipróbálni.
Sütőben sült babpüré

Sütőben sült babpüré

Igazi vendégváró kence, fekete olajbogyóval és szárított paradicsommal a tetején.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?