Báránycsülök, tavaszi babraguval

Hozzávalók
- 1 báránycsülök
- 2 sárgarépa
- 2 szárzeller
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 5 db hónapos retek
- 2 ek paradicsompüré
- 16 dkg só
- bors
- 1 l alaplé
- 30 dkg nagyszemű bab beáztatva
- kakukkfű
- babérlevél
- rozmaring
- 2 dl vörösbor
- olívaolaj
Elkészítés
A báránynak sópácot készítünk: 2 liter vízben feloldunk 16 dkg sót. Pár decit kiveszünk belőle, felforraljuk és beleszórjuk a felaprított fűszereket: kakukkfű, rozmaring, babérlevél, újhagyma és fokhagyma kerül bele. Ha elkészült a “zöld teánk”, visszaöntjük a sós vízbe, és belehelyezzük a báránycsülköt. Egy éjszakára a hűtőben állni hagyjuk.
Másnap a csülköt kivesszük a pácból, letörölgetjük, és egy forró vas edényben, olajon körbepirítjuk.
A megmosott, megtisztított zöldségeket (sárgarépa, vöröshagyma, szárzeller, retek) nagyobb darabokra vágjuk, és a csülök mellé szórjuk. 15-20 perc múlva – mikor a csülök és a zöldségek már megpirult -, a csülköt kivesszük.
A zöldségekhez 2 evőkanál paradicsompürét adunk. Ezt is egy kicsit lepirítjuk, majd felöntjük az alaplével és beleöntjük az előre beáztatott babot. Babérlevéllel, rozmaringággal, borssal és kevés sóval fűszerezzük. Gyöngyözve főzzük.
A vörösbor alkoholtartalmát egy külön edényben, 2-3 perc alatt elforraljuk, és ezt öntjük a babos raguhoz. Ekkor visszatesszük bele a csülköt, és 150-160 fokra előmelegített sütőben 2-2,5 órát sütjük.
Friss petrezselyemmel, kakukkfűvel és újhagymával megszórva tálaljuk.
