
Barackos-morzsás pite
Hozzávalók
- 10 őszibarack kimagozva, és vékonyan felszeletelve
- 1/3 csésze kristálycukor
- ¼ csésze liszt
- 1 vaníliarúd
- A morzsához:
- 2 evőkanál nagy szemű zabpehely
- ½ csésze liszt
- ¼ csésze kristálycukor
- ½ csésze liszt
- 1/8 teáskanál só
- ¼ csésze, hideg, sózatlan vaj, kockákban
- Az összeállításhoz:
- 1 tojás
- 1 evőkanál víz
- 1 csomag leveles tészta
Elkészítés
1. Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra, és tedd be a rácsot alulról a harmadik sínre.
2. Tedd a felvágott barackokat egy tálba, add hozzájuk a cukrot, a lisztet és a kikapart vanília magokat, majd néhányszor megkeverve hagyjuk állni kb. 10 percig, amíg a liszt felszívódik.
3. A morzsához egy közepes tálban keverjük össze a cukrot, a lisztet, a zabot és a sót, majd adjuk hozzá a vajat, és a kezünkkel dolgozzuk össze, amíg morzsássá nem válik.
4. Egy kis tálban verjük fel a tojást. Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát 33 cm átmérőjű körlappá. Helyezzük a tésztát egy 22-es piteformába, nyomkodjuk bele, hogy 5-5 cm körbe kilógjon. A széleken nyomkodjuk össze a tésztát, és az ujjaikkal alakítsuk hullámossá. Terítsük szépen a barackos keveréket a tésztán. A tésztát finoman kenjük meg tojással, majd szórjuk a morzsát a barackokra.
5. Tegyük be a sütőbe, és süssük 90 percig. Tálalás előtt hagyjuk állni 2 órát, vagy akár egész éjszaka.
Forrás: chatelaine.com