Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Bangers and mash

Azaz kolbász és krumplipüré. Igazi angol pub-food, teljesen hagyományos hozzávalókkal. Az angoloknak, skótoknak és íreknek olyan a kolbász, mint a magyaroknak a...kolbász. Semmi különbség nincs. Amikor ezen országok gasztronómiai hasonlóságait vesszük górcső alá, akkor talán ez a legelső dolog, ami az embernk szemet szúr. Más kultúra, más ízek, itt-ott más a feldolgozás vagy az elkészítés módja, de a vége ugyanaz. Kolbász.
2016. június 28.

Hozzávalók

1 adag
  • 2 szál angol kolbász (hipermarketek polcain már megtalálható)
  • 1 fej lila hagyma
  • zöldborsó vagy zsenge zöldbab
  • krumpli
  • cheddar vagy parmezán
  • angol mustár
  • gravy (barna mártás)
  • Worchestershire-szósz
  • olívaolaj

  • bors
  • 1 nagy alma
  • 1 dl cider
  • Gravy (barna mártás):
  • alaplé
  • liszt
  • worchestershire-szósz

Elkészítés

A barna mártáshoz néhány deci csirkehúslevest leszűrünk. Liszttel besűrítjük és kevés worchestershire-szósszal ízesítjük.

Közben egy serpenyőben süssük meg a kolbászokat.

Amíg a kolbászok sülnek, főzzük puhára a krumplit (ne felejtsük el megsózni), szűrjük le, öntsünk bele egy kevés tejet, mehet bele egy evőkanál vaj, két kávéskanál angol mustár (ha nincs akkor helyettesítsük csípős dijonival – lehet magos is) és reszeljünk bele jó sok parmezánt vagy cheddar sajtot. Alaposan törjük össze az egészet, keverjük simára.

A zöldborsóból és zöldbabból  – ha nincs szezon – nyugodtan használjunk mirelitet. Szezonban pedig, akár spárgát is!
Pároljuk puhára a zöldségeket.

Vágjunk karikára egy lila hagymát és kevés olívaolajon pároljuk üvegesre és fröcsköljük meg egy nagyon kevés worchestershire-szósszal és öntsünk rá 1 dl cidert. A kész hagyma egy részét nyugodtan keverjük össze a barna mártással.

A hagymás serpenyőbe dobáljunk alma gerezdeket (héjastól), sózzuk, borsozzuk és csak éppen süssük meg őket.

A krumplit pakoljuk  egy tányérra, rakjuk rá a zöldséget, erre mehet a kész kolbász, a kolbász tetejére a hagyma, majd az egészet öntsük le a szuper barna mártásunkkal, a tányér szélére pedig rakjuk oda a sült almagerezdeket is.

A mártással kapcsolatban az én tapasztalatom az, hogy bármennyit csinál az ember, mindig ez fogy el a leghamarabb. 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Nagy Sándor

Nagy Sándor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csodálatos tésztavariációk pitére - Egy pie, hat alap

Csodálatos tésztavariációk pitére - Egy pie, hat alap

A pie, azaz az angol pite különleges és roppant praktikus találmány. Menjünk végig a sütéséhez használt tésztaféléken, megéri, hiszen utána az alaőpok variálása okán ugrásszerűen gazdagíthatjuk a repertoárunkat!
Gyere velünk, hozz plédet, jó lesz! Piknikszezon indul!

Gyere velünk, hozz plédet, jó lesz! Piknikszezon indul!

Hódítás a pléden is, hiszen Nagy Sándorral körbejárjuk a szabadban és kiskosárból is remekül fogyasztható falatokat. Tippek és fantasztikus receptek az élvezetes piknik jegyében.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!