Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Bangers and mash

Azaz kolbász és krumplipüré. Igazi angol pub-food, teljesen hagyományos hozzávalókkal. Az angoloknak, skótoknak és íreknek olyan a kolbász, mint a magyaroknak a...kolbász. Semmi különbség nincs. Amikor ezen országok gasztronómiai hasonlóságait vesszük górcső alá, akkor talán ez a legelső dolog, ami az embernk szemet szúr. Más kultúra, más ízek, itt-ott más a feldolgozás vagy az elkészítés módja, de a vége ugyanaz. Kolbász.
2016. június 28.

Hozzávalók

1 adag
  • 2 szál angol kolbász (hipermarketek polcain már megtalálható)
  • 1 fej lila hagyma
  • zöldborsó vagy zsenge zöldbab
  • krumpli
  • cheddar vagy parmezán
  • angol mustár
  • gravy (barna mártás)
  • Worchestershire-szósz
  • olívaolaj

  • bors
  • 1 nagy alma
  • 1 dl cider
  • Gravy (barna mártás):
  • alaplé
  • liszt
  • worchestershire-szósz

Elkészítés

A barna mártáshoz néhány deci csirkehúslevest leszűrünk. Liszttel besűrítjük és kevés worchestershire-szósszal ízesítjük.

Közben egy serpenyőben süssük meg a kolbászokat.

Amíg a kolbászok sülnek, főzzük puhára a krumplit (ne felejtsük el megsózni), szűrjük le, öntsünk bele egy kevés tejet, mehet bele egy evőkanál vaj, két kávéskanál angol mustár (ha nincs akkor helyettesítsük csípős dijonival – lehet magos is) és reszeljünk bele jó sok parmezánt vagy cheddar sajtot. Alaposan törjük össze az egészet, keverjük simára.

A zöldborsóból és zöldbabból  – ha nincs szezon – nyugodtan használjunk mirelitet. Szezonban pedig, akár spárgát is!
Pároljuk puhára a zöldségeket.

Vágjunk karikára egy lila hagymát és kevés olívaolajon pároljuk üvegesre és fröcsköljük meg egy nagyon kevés worchestershire-szósszal és öntsünk rá 1 dl cidert. A kész hagyma egy részét nyugodtan keverjük össze a barna mártással.

A hagymás serpenyőbe dobáljunk alma gerezdeket (héjastól), sózzuk, borsozzuk és csak éppen süssük meg őket.

A krumplit pakoljuk  egy tányérra, rakjuk rá a zöldséget, erre mehet a kész kolbász, a kolbász tetejére a hagyma, majd az egészet öntsük le a szuper barna mártásunkkal, a tányér szélére pedig rakjuk oda a sült almagerezdeket is.

A mártással kapcsolatban az én tapasztalatom az, hogy bármennyit csinál az ember, mindig ez fogy el a leghamarabb. 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Nagy Sándor

Nagy Sándor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csodálatos tésztavariációk pitére - Egy pie, hat alap

Csodálatos tésztavariációk pitére - Egy pie, hat alap

A pie, azaz az angol pite különleges és roppant praktikus találmány. Menjünk végig a sütéséhez használt tésztaféléken, megéri, hiszen utána az alaőpok variálása okán ugrásszerűen gazdagíthatjuk a repertoárunkat!
Gyere velünk, hozz plédet, jó lesz! Piknikszezon indul!

Gyere velünk, hozz plédet, jó lesz! Piknikszezon indul!

Hódítás a pléden is, hiszen Nagy Sándorral körbejárjuk a szabadban és kiskosárból is remekül fogyasztható falatokat. Tippek és fantasztikus receptek az élvezetes piknik jegyében.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.