
Banánkenyér (gluténmentes)
Hozzávalók
- 10 dkg cirokliszt
- 5 dkg ragacsos rizsliszt
- 5 dkg burgonyakeményítő
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 10 dkg dió, megpirítva és durvára darálva
- 1½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 10 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 dl joghurt
- 2 érett banán, villával összetörve
- vaníliakivonat
- a forma előkészítéséhez kevés vaj és kukoricaliszt
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk egy 25×11 cm-es püspökkenyér formát.
Egy tálkában összekeverjük a liszteket, a keményítőket, a pirított, durvára vágott diót, a szódabikarbónát és a sót.
Robotgéppel összehabosítjuk a vajat és a cukrot. Beletesszük a vaníliakivonatot, majd egyesével a tojásokat.
A banánt a joghurttal elkeverjük, és lassú fokozaton a cukros-vajas-tojásos keverékhez adjuk a lisztkeverékkel felváltva.
A masszát az előkészített formába öntjük, és kb. 50 percre a sütőbe tesszük. Ha közben a teteje túlzottan megbarnulna, alufóliával lefedjük. Akkor van készen, ha a beleszúrt tű tisztán jön ki a tésztából.
(A recept Kollár Anita: Gluténmentes és finom! c. könyvéből való)
