Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Baklava

Adásban volt: 2014. október 10.
A recepthez tartozó videó
Készen is vehetnénk, de miért tennénk, ha otthonunkban is elkészíthetjük a legendás, és rendkívül egyszerű baklavát?
2015. december 6.

Hozzávalók

  • 2 csomag réteslap
  • 12,5 dkg vaj
  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola
  • 3 dl víz
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • citrom

Elkészítés

Előkészítjük a réteslapokat. Amikkel éppen nem dolgozunk, azokat le kell takarni nedves konyharuhával, különben kiszárad! A réteslapot akkorára hajtjuk, amekkora tepsiben el akarjuk készíteni. (A legalsó és a legfelső réteg 3-3 réteslapból áll, a köztes rétegek pedig duplából.)Az így előkészített réteslapot megkenjük olvasztott vajjal, majd a tepsibe tesszük és megszórjuk a darált dió ötödével, mivel öt rétegünk lesz. A dió után megszórjuk mazsolával. Az utolsó réteg ismét háromrétegű legyen, ezt is megvajazzuk, vajas részével nézzen lefelé, és teljesen fedje be a többi réteget. A süteményt ilyenkor, sütés előtt szeleteljük fel, hogy ne essen szét. 200-220 fokos sütőben 20 percet sül. Miközben sül, elkészítjük a hozzá illő szirupot. 2 dl vízben feloldjuk a cukrot és a mézet, miközben melegszik feloldódik benne. Egy egész citrom levét is hozzáadjuk. A szirupot csak össze kell forralni. Ha a baklava megsült, még forrón meglocsoljuk a cukorsziruppal. Néhány órán keresztül állni hagyjuk, amíg teljesen magába szívja a szirupot. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres, darált húsos török lepény

Fűszeres, darált húsos török lepény

A fűszeres, darált húsos lepény vendégvárónak is, de gyorsan elkészülő ebédnek vagy vacsorának is kiváló.
Fűszeres, darált húsos török lepény

Fűszeres, darált húsos török lepény

A fűszeres, darált húsos lepény vendégvárónak is, de gyorsan elkészülő ebédnek vagy vacsorának is kiváló.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.