Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Babos tészta

A cigány konyha klasszikusa, egyszerű, kevés alapanyagból készül és nem mellesleg nagyon finom.
2015. július 28.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 25 dkg finomliszt,
  • 1 tojás,
  • só.
  • A babhoz:
  • 1 ekl zsír,
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva,
  • 1 ek fűszerpaprika,
  • 20 dkg puhára főtt tarkabab,

  • bors

Elkészítés

A tésztához a lisztet egy magas falú keverőtálba teszem, a tojást ráütöm és sózom, majd elkezdem gyúrni, összeállítani. A tojás méretétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Fontos, hogy vízzel ne hígítsuk, mert kemény tésztát készítünk.

A tésztát pihentetem, majd kisebb cipókat formázok belőle és elkezdem bőven lisztezett deszkán kinyújtani. A lapokat egy tiszta abroszon „szikkadni” hagyom, majd egy éles késsel metéltet készítek, és ismét száradni hagyom.

Miután a tésztával végeztem, felrakom a babot főni. Mialatt a bab puhára fő, egy pici zsíron lepirítom a hagymát, és meghintem a pirospaprikával.

Mikor a bab már szépen megpuhult, a főzővizébe teszem a tésztát. Kb. 3-4 percig együtt főzöm, majd leszűröm a babot és tésztát. Végül összeforgatom a paprikás zsíros hagymával.

 

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Spanyol fokhagymaleves

Spanyol fokhagymaleves

A cigány konyha jellemzően kevés alapanyaggal dolgozik, pont ezért illik bele a spanyol fokhagymaleves, a sopa de ajo. Még a mi rántott levesünknél is egyszerűbb, a rengeteg fokhagymától, a füstölt paprikától és olívaolajtól pedig igazi különlegesség a néhány hozzávalós ételek sorában.
Punya

Punya

Vakaró, bodag, bokolyi, punya, pogácsa, cigány pizza: mind ugyanazt jelenti, a cigány konyha alapételét. Ezúttal a zsiradékban sült változat elkészítését mutatjuk meg.
Shakshuka

Shakshuka

A cigány konyha alappillérének izgalmas változata. Ezt az ételt egyébként nagyon sokan Izraelhez kötik, viszont ide már Észak-Afrikából került: alapvetően Tunézia, Líbia, Algéria, Marokkó és Egyiptom a forrás és innen terjedt tovább a Közel-Kelere, az arab országokba és Spanyolországba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.