Az igazi szusirizs szójás lazaccal

Hozzávalók
- Szusirizs
- 20 dkg szusi rizs
- 3,5 dl víz
- 0,5 dl rizsecet
- 2,5 dkg cukor
- 2 tk só
- Szójás lazac
- 20 dkg lazac
- 3-4 ek világos szójaszósz
- 3-4 ek nádcukor
- gyömbér
- 1 narancs leve és héja
- bors
- só
- spenót
Elkészítés
A rizst átmossuk, egy tiszta konyharuhára szétterítjük és megszárítjuk. Pihentetjük körülbelül 10 percig. Áttesszük a lábosba, felöntjük a vízzel. 2 percig erősen forraljuk, majd kis lángon 15 percig főzzük. Egy lábosban összeforraljuk az ecetet, a cukrot és a sót. Addig főzzük, amíg feloldódik benne a cukor és a só. Ha a rizs elkészült, hozzáadjuk a cukros, sós ecetet. 15 percig lefedjük, hogy tovább párolódjon.
A lazachoz a cukrot karamellizáljuk. A bőrös felét bedörzsöljük narancshéjjal, borsozzuk. Másik oldalát sózzuk. Amikor a cukor felolvadt, a lazacot beletesszük a tepsibe. Ha azt szeretnénk, hogy egyenes maradjon, lenyomjuk egy késsel. Belefacsarjuk a narancs levét és hozzáadjuk a szójaszószt is. Reszelünk bele gyömbért. Ha a lazac húsa kétharmadáig “kifehéredik”, megfordítjuk.
A megmaradt narancsos- karamellás szószra dobunk néhány marék spenótot. Kicsit hagyjuk megfonnyadni.