
Avokádósaláta, tej- és tojásmentesen
Hozzávalók
4-6 adag- 2 közepes érett avokádó
- 1 evőkanál (ha lehet) dijoni mustár
- 1 evőkanál mézes mustár (vagy dijoni egy mokkáskanál mézzel ízesítve)
- csipetnyi só
- 1 evőkanál balzsamcet
- kb. ½ dl olivaolaj
- 1 fej lila hagyma
- 4 db paradicsom, filézve, kockára vágva
- 1 kis fej jégsaláta
- 20-25 szem fekete olívabogyó félbevágva
Elkészítés
Az avokádót félbe vágjuk, a magját kiemeljük, meghámozzuk, és a húsát kicsi kockákra vágjuk. Egy keverőedényben a mustárt, a balzsamecetet és a sót kikeverjük, az olajat – a majonézhez hasonlóan – cseppenként adagolva hozzá, majd a durvára vágott lila hagymát, az olívabogyót és az avokádókockákat hozzáöntjük, és óvatosan összeforgatjuk. Néhány órára behűtjük, hogy az ízek összeérjenek. Ezt akár egy nappal korábban is előkészíthetjük.
Közvetlen tálalás előtt tegyük csak bele a filézett és felkockázott paradicsomot, valamint a laskára vágott salátát.
Pirítóssal kínáljuk.
Tipp: A túl kemény avokádót 1-2 hétig érlelhetjük a hűtőszekrény zöldségrekeszében, de ha néhány napon belül fel szeretnénk használni, tartsuk papírba csomagolva, szobahőmérsékleten!
