Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Aszalt szilvás pulykarolád, avagy pulykaebéd ősziesen

"Az egyik tuti recept őszre az aszalt szilvával töltött pulykarolád, amibe (és amire!) a saját kedvemért bacont is teszek, valamint mostanában újításként diót is."
2016. október 19.

Hozzávalók

  • 15 dkg aszalt szilva
  • 5 dl vörösbor
  • 10 dkg bacon
  • 10 dkg dió
  • 80 dkg pulykamell
  • só, bors

Elkészítés

A vasárnapi családi ebédek általában nálunk zajlanak, és ez azt is jelenti, hogy én főzök. Próbálok olyan recepteket előhúzni, amiket szombaton elő tudok készíteni, vagy legalább viszonylag gyorsak, mert nem akarok egész nap a konyhában állni: nekem is hétvégém van, nem?

Így lett az egyik tuti recept őszre az aszalt szilvával töltött pulykarolád, amibe (és amire!) a saját kedvemért bacont is teszek, valamint mostanában újításként diót is. Nem nagy ügy, és bármilyen köretet is készítek hozzá (nálunk a sült krumpli kizárva), azt előző nap is meg tudom csinálni. Most éppen édesburgonyás krumplipürét készítettem hozzá, mert szerintem nagyon jól illik ehhez az ételhez, de ez mindenkinek a saját ízlése.

A pulyka viszont teljesen egyértelműen a könnyű, és gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik, főleg, ha nem kell kilapítanod, mert helyetted megcsinálja a hentes. Ha nem tenné, akkor sincs tragédia: a pulykamell darabot fektesd le, és vágd félbe keresztben, vagyis a magasságához képest keresztben. De ne vágd végig félbe, hanem hajtsd szét, mint egy könyvet (vagy pillangót – így is hívják ezt a vágást). Vagyis feleolyan vastag, és kétszer olyan széles húst varázsoltál így, amit aztán vígan töltögethetsz. Ha még így is túl vastagnak érzed, akkor persze klopfolhatod is, nekem általában erre nincs szükség. A pulykahús nagyon jól ízesíthető, a melle különösen, egy dologra kell csak figyelni: hogy ne száradjon ki. A bacon pont ezt szolgálja (és én is imádom), úgyhogy sózz, borsozz bátran, és pulykára fel!

sara-pulyka-2

Elkészítés:

Az aszalt szilvát áztasd be kb. 1 – 1 ½  dl borba. A sütőt melegítsd elő 200ºC-ra. A pulykamellet készítsd elő a fentiek szerint, vagyis próbálj meg egy nagy, vékonyabb húst nyerni a vastagabb darab helyett. Alaposan sózd és borsozd a teljes felületét, majd a hús teljes hosszában teríts rajta végig egy szelet bacont (vagy többet), majd rendezd rá a lecsurgatott aszalt szilvát, és szórj rá diót. Óvatosan tekerd fel az egészet, és ha szükséges, tűzd meg hústűvel, de nekem nem szokott kelleni.

Helyezd egy tepsibe, és öntsd alá a maradék bort, alaposan sózd, borsozd, majd fedd be baconnel. Van, aki eleve a hús alá fekteti a bacon szeleteket, és ezekkel együtt tekeri fel. Minden maradék szilvát és diót szórj a hús mellé a tepsibe, majd fedd le fóliával, és told a sütőbe. Kb. 45 perc után vedd le a fóliát, és süsd tovább anélkül, közben néhányszor meglocsolva, amíg a bacon meg nem pirul, kb. 20 percig.

 

gallicoop kicsi

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Marha casserole

Marha casserole

Kiadós, hétvégi családi egytálétel. Férfi családtagok teljesen ellágyulnak majd tőle, szóval megéri a hosszas előkészületeket és a áradozást.
Harcsapaprikás túrós nokedlivel és bacon chipsszel

Harcsapaprikás túrós nokedlivel és bacon chipsszel

Harcsapaprikást a bográcsidőszak után? Igen, lehetséges! Méghozzá nem is olyan bonyolult, a túrós nokedli pedig teljesen újszerűvé teszi ezt a hagyományos fogást.
Sonkás, zsályás pulykamell (saltimbocca)

Sonkás, zsályás pulykamell (saltimbocca)

A vaj, a zsálya és sonka együtt egész egyszerűen csodát tesznek a pulykamell szeletekkel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?