
Aszalt szilvás pulykarolád, avagy pulykaebéd ősziesen
Hozzávalók
- 15 dkg aszalt szilva
- 5 dl vörösbor
- 10 dkg bacon
- 10 dkg dió
- 80 dkg pulykamell
- só, bors
Elkészítés
A vasárnapi családi ebédek általában nálunk zajlanak, és ez azt is jelenti, hogy én főzök. Próbálok olyan recepteket előhúzni, amiket szombaton elő tudok készíteni, vagy legalább viszonylag gyorsak, mert nem akarok egész nap a konyhában állni: nekem is hétvégém van, nem?
Így lett az egyik tuti recept őszre az aszalt szilvával töltött pulykarolád, amibe (és amire!) a saját kedvemért bacont is teszek, valamint mostanában újításként diót is. Nem nagy ügy, és bármilyen köretet is készítek hozzá (nálunk a sült krumpli kizárva), azt előző nap is meg tudom csinálni. Most éppen édesburgonyás krumplipürét készítettem hozzá, mert szerintem nagyon jól illik ehhez az ételhez, de ez mindenkinek a saját ízlése.
A pulyka viszont teljesen egyértelműen a könnyű, és gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik, főleg, ha nem kell kilapítanod, mert helyetted megcsinálja a hentes. Ha nem tenné, akkor sincs tragédia: a pulykamell darabot fektesd le, és vágd félbe keresztben, vagyis a magasságához képest keresztben. De ne vágd végig félbe, hanem hajtsd szét, mint egy könyvet (vagy pillangót – így is hívják ezt a vágást). Vagyis feleolyan vastag, és kétszer olyan széles húst varázsoltál így, amit aztán vígan töltögethetsz. Ha még így is túl vastagnak érzed, akkor persze klopfolhatod is, nekem általában erre nincs szükség. A pulykahús nagyon jól ízesíthető, a melle különösen, egy dologra kell csak figyelni: hogy ne száradjon ki. A bacon pont ezt szolgálja (és én is imádom), úgyhogy sózz, borsozz bátran, és pulykára fel!
Elkészítés:
Az aszalt szilvát áztasd be kb. 1 – 1 ½ dl borba. A sütőt melegítsd elő 200ºC-ra. A pulykamellet készítsd elő a fentiek szerint, vagyis próbálj meg egy nagy, vékonyabb húst nyerni a vastagabb darab helyett. Alaposan sózd és borsozd a teljes felületét, majd a hús teljes hosszában teríts rajta végig egy szelet bacont (vagy többet), majd rendezd rá a lecsurgatott aszalt szilvát, és szórj rá diót. Óvatosan tekerd fel az egészet, és ha szükséges, tűzd meg hústűvel, de nekem nem szokott kelleni.
Helyezd egy tepsibe, és öntsd alá a maradék bort, alaposan sózd, borsozd, majd fedd be baconnel. Van, aki eleve a hús alá fekteti a bacon szeleteket, és ezekkel együtt tekeri fel. Minden maradék szilvát és diót szórj a hús mellé a tepsibe, majd fedd le fóliával, és told a sütőbe. Kb. 45 perc után vedd le a fóliát, és süsd tovább anélkül, közben néhányszor meglocsolva, amíg a bacon meg nem pirul, kb. 20 percig.
