
Aranygaluska
Hozzávalók
- Hozzávalók a tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 2 dkg friss, vagy 7 gr. porított élesztő
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej
- 6 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- só
- A szóráshoz:
- 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 8-10 dkg vaj
- A vaníliasodóhoz:
- 2 dl tej
- 1 kk liszt
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összeállítjuk, alaposan kidagasztjuk, majd félretesszük kelni. Használhatjuk a művelethez a kenyérsütő gép dagasztó programját, és a gépben is keleszthetjük meg a tésztát.
Amikor a tészta duplájára kelt, deszkára húzzuk, 3-4 centi vastagra elegyengetjük, majd egyforma darabokat szaggatunk belőle. Egy kicsi pogácsaszaggató jó szolgálatot tesz.
Minden labdacsot megforgatunk a felolvasztott vajban, majd a cukorral elkevert dióba mártjuk. Kivajazott formába ültetjük őket. Fél órán át ismét kelesztjük, majd 170 fokon készre sütjük az aranygaluskát
Vaníliasodóval tálaljuk, amihez a tojássárgáját a tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliával felforraljuk, és forrón a tojássárgájához öntjük, alaposan elkeverjük. Tűzre tesszük, majd folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad a krémnek, mert a tojássárga összecsomósodik benne.
