Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Aranygaluska vaníliasodóval

Adásban volt: 2016. május 27.
A recepthez tartozó videó
Hogy ne kelljen mindig a nagyira várni, tanuljuk meg mi is a tökéletes aranygaluska receptjét!
2016. május 27.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg lágy vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • 250 ml tej
  • reszelt citromhéj
  • 20 dkg durvára tört dió
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • Vaníliasodó:
  • 5 db tojás
  • 2 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 dkg vaj

Elkészítés

Előkészületek

A langyos, cukrozott tejben futtassuk fel előre az élesztőt.
A tojásokat vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy felhasználásra szobahőmérsékletű legyen.

Aranygaluska

A lisztet átszitáljuk, belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját és apránként hozzáöntjük a tejben felfuttatott élesztőt. Jöhet bele a három tojás sárgája, a cukor, a lágy vaj és a só is. Dagasztógéppel kidagasztjuk, majd min. 40 percig meleg helyen kelesztjük.

Olvasztott vajba mártott evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából, ezeket is megmártjuk az olvasztott vajban, majd meghempergetjük a tört dióban. Egy kivajazott, hőálló tálba rendezzük a galuskákat, a tetejét megszórjuk cukorral és lefedve 20 percet hagyjuk még kelni.
Aranybarnára sütjük.

Vaníliasodó

Egy bevizezett edényben melegítjük a tej és a tejszín keverékét és hozzáadjuk a vaníliarúd héját.

A vanília kikapart magját elkeverjük a cukorral és a tojások sárgájával és habosra keverjük.
Majd további folyamatos kevergetés mellett, lassan hozzácsorgatjuk a felforralt tejes tejszínt. Ezután az egész mehet vissza a tűzhelyre melegedni. Kergessük egy spatulával, nehogy leégjen.
Mikor elkezd sűrűsödni, átöntjük egy hideg edénybe, így már ne fő tovább. Feloldjuk benne a hideg vajat, hogy még sűrűbb legyen.

Közben a tojásfehérjéket, két csipet sóval könnyű habbá verjük és a vaníliasodóhoz keverjük, majd tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Aranygaluska

Aranygaluska

Jobb lesz, mint a nagyié! Kényeztesd magad egy téli estén ezzel az illatozó klasszikussal, vagy jutalmazd meg családodat a hétvégén.

Diós bejgli

Készüljünk az ünnepekre! A tökéletes diós beigli elkészítésének apró trükkjeit árulja el Szamos László.
Mákos nudli málna- és vaníliaszósszal

Mákos nudli málna- és vaníliaszósszal

A mákos nudli igazi klasszikus, ha egyszer nekilátunk érdemes jó sokat készíteni belőle, mert abbahagyhatatlan! Roppanós morzsa fedi a ruganyos tésztát, amit a mellé tálalt vanília- és málnaszósz tesz fantasztikus fogássá.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.