Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 6 dkg lágy vaj
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 2 csipet só
- 250 ml tej
- reszelt citromhéj
- 20 dkg durvára tört dió
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- Vaníliasodó:
- 5 db tojás
- 2 dl tej
- 3 dl tejszín
- 1 rúd vanília
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 dkg vaj
Elkészítés
Előkészületek
A langyos, cukrozott tejben futtassuk fel előre az élesztőt.
A tojásokat vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy felhasználásra szobahőmérsékletű legyen.
Aranygaluska
A lisztet átszitáljuk, belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját és apránként hozzáöntjük a tejben felfuttatott élesztőt. Jöhet bele a három tojás sárgája, a cukor, a lágy vaj és a só is. Dagasztógéppel kidagasztjuk, majd min. 40 percig meleg helyen kelesztjük.
Olvasztott vajba mártott evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából, ezeket is megmártjuk az olvasztott vajban, majd meghempergetjük a tört dióban. Egy kivajazott, hőálló tálba rendezzük a galuskákat, a tetejét megszórjuk cukorral és lefedve 20 percet hagyjuk még kelni.
Aranybarnára sütjük.
Vaníliasodó
Egy bevizezett edényben melegítjük a tej és a tejszín keverékét és hozzáadjuk a vaníliarúd héját.
A vanília kikapart magját elkeverjük a cukorral és a tojások sárgájával és habosra keverjük.
Majd további folyamatos kevergetés mellett, lassan hozzácsorgatjuk a felforralt tejes tejszínt. Ezután az egész mehet vissza a tűzhelyre melegedni. Kergessük egy spatulával, nehogy leégjen.
Mikor elkezd sűrűsödni, átöntjük egy hideg edénybe, így már ne fő tovább. Feloldjuk benne a hideg vajat, hogy még sűrűbb legyen.
Közben a tojásfehérjéket, két csipet sóval könnyű habbá verjük és a vaníliasodóhoz keverjük, majd tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.
