Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Almavirág-torta

Nem igényel kézügyességet, csak türelmet!
2016. november 20.

Egy vaníliás, pekándiós, almás csodasütemény, aminek az íze mellett a külseje is igazán megkapó, hiszen az egész úgy néz ki, mint egy óriási rózsa – nem igényel nagy kézügyességet, csak türelmet.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • • 250 g liszt
  • • 130 g vaj
  • • 100 g porcukor
  • • 60 g pekándió
  • • 1 tojás
  • • kevés hideg víz
  • A krémhez:
  • • 200 ml tej
  • • 4 tojássárgája
  • • 3 ek. porcukor
  • • 2 ek. kukoricakeményítő
  • • 100 ml tejszín
  • • vanília
  • Az almavirághoz:
  • • 4-5 db piros alma (nem kásás, hanem friss)
  • • 200 ml friss narancslé
  • • kb. 100 g cukor
  • • 110 g olvasztott vaj
  • + lekvár a tészta aljára. (Javaslat: baracklekvár)

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

2. A lisztbe keverjük bele a hideg vajat kézzel, amíg zsemlemorzsa-szerű állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a pekándiót és a cukrot, jól keverjük el, majd tegyünk bele egy csipet sót is. Adjuk hozzá a tojást, és ezt is jól keverjük el. Ha még nem áll össze a tészta, akkor apránként adjunk hozzá vizet. A massza, az állagát tekintve ne legyen se száraz, se túl nedves. Tegyük be a hűtőbe 30 percre pihentetni.

3. Két fólia között nyújtsuk vékonyra a tésztát, majd vegyük le a felső réteg fóliát, és fordítsuk bele a tésztát a tálba. Jól nyomjuk bele, hogy ne legyenek légbuborékok. Szedjük le a fóliát és a felesleges tésztát a tál széléről. Tegyünk rá sütőpapírt, majd babot vagy lencsét nehezékként az elősütés alatt, azért, hogy a tészta ne emelkedjen fel.

4. Egy villával szurkáljuk meg a tészta alját. Kb. 15 percig süssük arany színűre.

5. Amíg sül, egy fazékban keverjük össze a tojássárgáját a cukorral teljesen simára. Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt és egy kis tejet, keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet és keverjük át.

6. Főzzük meg a krémet folyamatos kevergetés mellett. Amikor kezd megkeményedni, még 1 percig főzzük, hogy biztosan megfőjön a kukoricaliszt is. Kapcsoljuk le a főzőlapot, és adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük át és tegyük félre.

Az almavirágok elkészítése:

Keverjük össze egy tálban az olvasztott vajat, a narancslevet és a cukrot. Lehet meleg a keverék, de forró nem. A vékony szeletekre vágott (szobahőmérsékletű) almát tegyük bele a keverékbe, és hagyjuk benne kb. 10 percig, amíg a szeletek megpuhulnak.

A torta összeállítása:

Az elkészült tésztát kenjük be először lekvárral, majd öntsük bele az összes főzőkrémet. Az almaszeleteket tekerjük egymásra, vágjuk le az alját, hogy egyenes legyen, és nyomjuk bele a krémbe. Még 30 percig 175 fokon süssük.

 

Adrienn receptje részletesebben itt. http://www.femcafe.hu/blog/ennivalo/almavirag-torta-pite-kremes-marton-adrienn-recept

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Marton Adrienn

Marton Adrienn receptje

Szerkesztőink kedvencei

Régi magyar ízek: kolbászos köleskása

Régi magyar ízek: kolbászos köleskása

Régi, magyar egytálétel kölessel és csicsókával, meg egy jó nagy adag kolbásszal! Friss salátát adjunk mellé.
Kocsis Tibor kedvence: a tejszínes, gombás csirkemell

Kocsis Tibor kedvence: a tejszínes, gombás csirkemell

Nagyon szeret főzni, hiszen enni is szeret, így otthonról elkerülve, saját magát képezve sajátította el az alapokat. Az énekest két fellépés között kerestük fel otthonában, hogy készítse el nekünk kedvenc ételét. Meglestük, mire képes Kocsis Tibor a konyhában.
Sült oldalas birsalmával, grillezett cukkinivel és édesburgonyával

Sült oldalas birsalmával, grillezett cukkinivel és édesburgonyával

Birsalmamázzal bevont, ragacsos oldalas, sütőben sült cukkinivel és burgonyával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.