
Almavirág-torta
Egy vaníliás, pekándiós, almás csodasütemény, aminek az íze mellett a külseje is igazán megkapó, hiszen az egész úgy néz ki, mint egy óriási rózsa – nem igényel nagy kézügyességet, csak türelmet.
Hozzávalók
- A tésztához:
- • 250 g liszt
- • 130 g vaj
- • 100 g porcukor
- • 60 g pekándió
- • 1 tojás
- • kevés hideg víz
- A krémhez:
- • 200 ml tej
- • 4 tojássárgája
- • 3 ek. porcukor
- • 2 ek. kukoricakeményítő
- • 100 ml tejszín
- • vanília
- Az almavirághoz:
- • 4-5 db piros alma (nem kásás, hanem friss)
- • 200 ml friss narancslé
- • kb. 100 g cukor
- • 110 g olvasztott vaj
- + lekvár a tészta aljára. (Javaslat: baracklekvár)
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
2. A lisztbe keverjük bele a hideg vajat kézzel, amíg zsemlemorzsa-szerű állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a pekándiót és a cukrot, jól keverjük el, majd tegyünk bele egy csipet sót is. Adjuk hozzá a tojást, és ezt is jól keverjük el. Ha még nem áll össze a tészta, akkor apránként adjunk hozzá vizet. A massza, az állagát tekintve ne legyen se száraz, se túl nedves. Tegyük be a hűtőbe 30 percre pihentetni.
3. Két fólia között nyújtsuk vékonyra a tésztát, majd vegyük le a felső réteg fóliát, és fordítsuk bele a tésztát a tálba. Jól nyomjuk bele, hogy ne legyenek légbuborékok. Szedjük le a fóliát és a felesleges tésztát a tál széléről. Tegyünk rá sütőpapírt, majd babot vagy lencsét nehezékként az elősütés alatt, azért, hogy a tészta ne emelkedjen fel.
4. Egy villával szurkáljuk meg a tészta alját. Kb. 15 percig süssük arany színűre.
5. Amíg sül, egy fazékban keverjük össze a tojássárgáját a cukorral teljesen simára. Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt és egy kis tejet, keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet és keverjük át.
6. Főzzük meg a krémet folyamatos kevergetés mellett. Amikor kezd megkeményedni, még 1 percig főzzük, hogy biztosan megfőjön a kukoricaliszt is. Kapcsoljuk le a főzőlapot, és adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük át és tegyük félre.
Az almavirágok elkészítése:
Keverjük össze egy tálban az olvasztott vajat, a narancslevet és a cukrot. Lehet meleg a keverék, de forró nem. A vékony szeletekre vágott (szobahőmérsékletű) almát tegyük bele a keverékbe, és hagyjuk benne kb. 10 percig, amíg a szeletek megpuhulnak.
A torta összeállítása:
Az elkészült tésztát kenjük be először lekvárral, majd öntsük bele az összes főzőkrémet. Az almaszeleteket tekerjük egymásra, vágjuk le az alját, hogy egyenes legyen, és nyomjuk bele a krémbe. Még 30 percig 175 fokon süssük.
Adrienn receptje részletesebben itt. http://www.femcafe.hu/blog/ennivalo/almavirag-torta-pite-kremes-marton-adrienn-recept
