
Almaszószos müzliszelet
Almaszószt nagyon egyszerűen készíthettek a meghámozott, feldarabolt alma megpárolásával, de az sem baj, ha nincs rá időtök, hiszen mind a két nagy diszkontlánc kínálatában kapható üveges kiszerelésben. Banán helyett most ezzel készítettem házi müzliszeletet, variálható, isteni finom alaprecept következik.
Hozzávalók
8 darabhoz- 30 dkg almaszósz
- 30 dkg zabpehely (nagy szemű)
- 10 dkg dió, ebből kb. 4 dkg megőrölve, a többi durvára vágva
- 10 dkg apróra kockázott ananász
- 4 tojássárgája
Elkészítés
Ami még jöhet bele:
– a diót mogyoró, mandula vagy kesudió is kiválthatja
– az őrölt olajos mag helyett adhattok hozzá kókuszreszeléket
– az ananász helyett bármilyen aszalt gyümölcsöt is tehettek bele, apró kis étcsoki darabok sem rontják el
– ízesíthetitek a keveréket fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel vagy kínai ötfűszerrel
– az őrleményt kiválthatjátok kakaóporral
Az almaszószt keverőtálba kanalazzuk, ha vannak benne nagyobb darabok, azokat villával simára törjük. Apránként hozzákeverjük a zabpelyhet, az őrölt és a darabolt diót, az ananászt és a tojássárgájákat. Fontos, hogy a nedves hozzávalók mindenhol érjék a száraz összetevőket. 10 percet állni hagyjuk.
Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy a papír a tepsi oldalát is fedje. Érdemes úgy választani tepsit vagy sütőtálat, hogy szélessége megegyezzen a müzliszeletek kívánt hosszúságával, így egyszerű lesz a szeletelés. Belenyomkodjuk a masszát kb. 1,5 cm vastagon.
190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-18 percet sütjük, amíg a teteje megkeményedik. Ekkor a sütőpapírral óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát további kb. 8-10 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, hűlés közben még szilárdulni fog. Ezután szépen szeletelhető. Tároljuk légmentesen!