
Almás-sajtos rétes
A maradékmentés mellett januárban arra is törekszem, hogy minél kevesebb alapanyagból kreáljak finom ételeket az asztalra. A 6 lapos réteslapból két ételt is szoktam készíteni: a feléből ezt a sós rétest, amit általában sült tarja vagy csirke köreteként tálalok fel. Olyan laktató, hogy 1 rúd bőven elég belőle. A maradék 3 lapot sem dobom ki, hűtő- és kamratakarítás címszóval édes rétest készítek belőle citromos-mazsolás túróval, ricottával, meggyes mákkal vagy éppen körtével és dióval töltve, így a másnapi desszertünket is letudom egy sütéssel.
Hozzávalók
1 rúdhoz- 2 db közepes méretű alma
- 20 dkg krémfehérsajt
- 10 dkg camembert sajt
- só, őrölt fekete bors
- 3 db réteslap
- olaj a kenéshez
- 4-5 evőkanál megpirított, finomra őrölt dió
Elkészítés
Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk. Hozzáadjuk az összemorzsolt krémfehérsajtot és az apró kockákra vágott camembert sajtot. Sózzuk, borsozzuk.
Kiterítünk egy réteslapot egy tiszta konyharuhára. Vékonyan megkenjük olajjal, és rátesszük a 2. lapot. Erre szintén olaj, majd a 3. lap kerül. A tészta 1/3-ára (a széleket üresen hagyva) őrölt diót szórunk. Kiterítjük rajta a tölteléket, a széleket felhajtjuk, és a konyharuha segítségével felcsavarjuk.
A rétest sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, tetejét átkenjük olajjal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Pihentetjük, majd felszeleteljük.
Tipp: A várakozó másik 3 réteslapot takarjuk le éppen benedvesített konyharuhával, hogy felhasználásig ne száradjanak ki.